Уволниха председателка на читалище в Добрич за престъпления по служба

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:42 / 27.09.2016
991
Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Добрич от 15 септември тази година, с което Юлия Стаматова е била отстранена от длъжност Председател на Народно читалище "Йордан Йовков 1870" в Добрич до приключване на наказателното производство спрямо нея.

Стаматова е разследвана за престъпление по служба. Втората съдебна инстанция определи като неоснователна жалбата на Стаматова, която настоява за отмяна на определението, защото сама била подала оставка, която на 12 септември била приета и гласувана от настоятелството на Добричкото читалище.

Варненският апелативен съд счита, че отстраняването от длъжност на Стаматова е правилно и законосъобразно. Съдът в Добрич подробно и обосновано е мотивирал основанията за тази мярка, като ги е съобразил с нормата и на Закона за читалищата. От началото на м. септември тази година Юлия Стаматова има повдигнато обвинение за престъпление по служба. Като председател на читалището тя не контролирала изпълнението на договорните отношения на институцията с търговските дружества, в резултат на което са настъпили значителни вредни последици. Спрямо Стаматова има наложена и "парична гаранция" в размер на 500 лева.

Втората съдебна инстанция намира, че Юлия Стаматова е привлечена като обвиняема за тежко, умишлено престъпление. Служебното й положение би създало пречки за всестранното и пълно изясняване на фактите и обстоятелствата по делото. И този съд посочва, че решение за отстраняване от длъжност след подадена оставка може да вземе единствено Общото събрание на читалището, а не настоятелството.
Определението, с което се потвърждава отстраняването от длъжност на Юлия Стаматова - Председател на Народно читалище "Йордан Йовков 1870" в Добрич до приключване на наказателното производство спрямо нея не подлежи на обжалване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).