Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В 14 секции във Варна ще има и машинно гласуване
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 02.11.2016Коментари (0)1700
© Varna24.bg
В неделя предстоят първите задължителни избори - гласуваме за президент и вицепрезидент. Можем да изкажем мнението си по трите въпроса от националния референдум. В началото на седмицата във Варна пристигнаха 451 100 бюлетини за президентските избори. В тях е заложен броят на гласоподавателите както и 10% резерв по закон. За поредна година Районната избирателна комисия ще бъде в Двореца на културата и спорта.

"Направена е организация как ще бъдат посрещани Секционите избирателни комисии при отчитане на изборните резултати. Както и правилното и бързо раздаване на бюлетини и книжа в предизборния ден. Досега във Варна не е имало секции с машинно гласуване. Сега вече ще има 19, от които 14 в община Варна, 2 в Аксаково, 3 в Девня. Провежда се допълнително обучение на членовете на тези секционни избирателни комисии. Медиите ще могат да заснемат реда и начина на гласуване с такава машина. Предполага се, че този тип вот ще бъде все по-често използван", каза в сутрешния блок на тв "Черно море" Велин Жеков, председател на Районната избирателна комисия във Варна.

Хората ще могат да избират между машината и бюлетината в такива секции.

"Машината е като банкомат със сензорен екран. На него излиза бюлетината и срещу кандидат има квадратче, което може да бъде попълнено. Софтуерът е направен така, че да подпомага избирателя. При натискане може да излезе друго квадратче, което заличава предното. Точният начин и алгоритъмът на гласуване ще покажем като дойде машината, защото има време да направим промени и в софтуера, както и в излизащата разписка за вота. Тя се сгъва и се пуска в непрозрачна кутия. След това от СИК отчитат гласуването, което се добавя в списъците", добави Велин Жеков.

В секциите с машинно гласуване се сборува вотът с хартиени бюлетини и от апарата, след което се попълва в протокола.

"В момента правим обучение на секционните избирателни комисии в община Варна. В областта приключиха. За да не стават опашки сме дали указания по-бързо да вписват данните на избирателите. Надяваме се да няма струпване на хора. Във Варна са 402 секции, в областта са 637. Тъмните стаички са минимум 2 на секция. Някъде ще има и по 3. С машинното гласуване се добавя допълнителна тъмна стаичка", разкри Велин Жеков.

Осигурена е охрана от момента на пристигането на бюлетината, до пускането им в урната.

"По указание на ЦИК има определен начин на гласуване. Гражданинът трябва да бъде уведомен в СИК, че има и национален референдум. Съответно да бъде проверен в два списъка и да получи 2 бюлетини. Гласоподавателят може да откаже участие за референдум, където вотът не е задължителен. За национален референдум бюлетината се пуска в плик. В противен случай гласът е недействителен за референдум", обясни шефът на РИК.

"За да бъде действителна бюлетината в избор за президент и вицепрезидент трябва да има само едно отбелязване - за кандидат, или на прословутото квадратче "Не подкрепям никого". Да бъде само "Х" или "V" и само син химикал. В никакъв случай не се допускат други отбелязвания по бюлетината, както и скъсване на бюлетината. СИК са инструктирани да показват бюлетината на кандидата, фабричния номер на кочана, за да не се стига до недействителност. Хората с увреждания в двигателно опорния апарат и с нарушено зрения могат да си изберат секция, която им е удобна. Задължително попълват декларация, че няма да гласуват на друго място. Всеки, който е дописан, се проверява и носи наказателна отговорност, ако е гласувал на 2 места. Във всяка община са отбелязани секциите - подходящи за такива гласоподаватели. В община Варна има допълнително транспорт, както и телефони за заявка за превоз в изборния ден. В общините с минимум заявления за подвижна избирателна секция такава е открита", разбрахме още от Велин Жеков.



Още по темата: общо новини по темата: 233
29.07.2017 »
18.02.2017 »
25.01.2017 »
23.01.2017 »
19.01.2017 »
19.01.2017 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: