Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В Административен съд – Варна са образувани 5 дела, свързани с Дом "Младост"
Автор: Екип Varna24.bg 17:35 / 07.02.2022Коментари (0)2269
© Facebook
Архив
Елена Янакиева, председател на Административен съд - Варна, излезе с официално становище по повод формираните от представители на Сдружение "Да спасим Дом Младост“  очаквания да се срещнат с нея на организирания от тях протест, който ще се проведе на 8 февруари 2022 г.

Публикуваме позицията, изпратена до Varna24.bg без редакторска намеса:

"При осъществяване на своите функции, съдиите се подчиняват само на закона. Съдилищата осъществяват контрол за законност на актовете и действията на административните органи в условия на конституционно провъзгласена независимост. В този ред, всички организирани прояви от страни, конституирани в неприключили съдебни производства, не могат да се провеждат в присъствието на представители на органа на съдебната власт, който осъществява юрисдикция.

Приветстваме гражданската активност на  Сдружение "Да спасим Дом Младост“, защото ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани. Уверяваме Ви, че ежедневно се сблъскваме с големите очаквания на обществото към правораздавателната система и в частност към Административен съд – Варна.

Същевременно се позоваваме на недопустимостта да се обсъждат факти по неприключили съдебни производства, защото противното граничи с опит за ясно разграничим натиск. Съдът е арбитър по делата и в това качество е недопустимо участието на негови представители във всички видове мероприятия, насочени към изразяване на становище от страните по делата, без значение дали касае срещи, разговори, митинг или протест.

Призоваваме протестиращите и обществеността да зачитат конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес".

В Административен съд – Варна са образувани пет дела по жалби на граждани и жалба на ЮЛНЦОПД Сдружение "Да спасим дом Младост“ - адм. дело №2729/2021 г. и адм. дело №№161, 162, 163 и 198 по описа на съда за 2022 г., съобщиха от пресслужбата на съда.

Адм.д. № 2729/2021 г. е образувано по жалба на граждани и организации против виза за проектиране за имот с идентификатор 10135.3513.204. Жалбата не отговаря на изискванията на чл. 150 и чл. 151 от АПК, поради което съдът е оставил производството по делото без движение,  дал е указания на жалбоподателите, включително да ангажират доказателства за наличие на правен интерес от оспорването. По делото е направено искане за спиране на изпълнението на оспорения акт. Съдът се е произнесъл с определение, като е оставил без разглеждане искането за спиране на изпълнението, тъй като жалбата спира изпълнението на оспорения акт по силата на закона.

Адм. дело №161/2022 г., образувано по жалба на граждани и организации против Заповед № Г-227/7.09.2006г. за одобряване на ПУП-ПРЗ. Тъй като депозираната жалба е нередовна, съдът е оставил производството по делото без движение и е дал указания на оспорващите. По делото е направено искане за спиране на изпълнението на оспорения акт. Съдът се е произнесъл с определение, като е оставил без разглеждане искането за спиране на изпълнението, тъй като жалбата спира изпълнението на оспорения акт по силата на закона.

Адм.дело № 162/2022 г. е образувано по жалба на граждани и организации  против Заповед № 18-7979 от 19.07.2021 г. на Началника на СГКК – Варна, с която е одобрено изменение на кадастралната карта за имот с идентификатор 10135.3513.204. Тъй като депозираната жалба е нередовна, съдът е оставил производството по делото без движение и е дал указания на оспорващите.

Адм.д. № 163/2022 г. е образувано по жалба на граждани и организации против разрешение за събаряне на Дом Младост. В хода на производството не се установи наличието на издаден акт – разрешение за събаряне. По изложените аргументи съдът приема, че не е налице индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21 от АПК, липсва годен за съдебно обжалване административен акт, който да бъде предмет на съдебен контрол, което прави оспорването лишено от предмет и налага оставянето му без разглеждане.

Производството по адм. дело №198/2022 г. е образувано против  инвестиционен проект, с възложител "Дом Младост“ ЕООД, за строеж: разрушаване на съществуваща общественообслужваща сграда, в УПИ ІV, по плана на 26-ти подрайон на гр. Варна – план за управление на строителните отпадъци, фаза технически проект. Законът дава възможност на възложителя да представи за одобряване ПУСО (План за управление на строителните отпадъци) заедно с инвестиционния проект или преди това.  В случая, от събраните по делото доказателства, не се установи да са внесени инвестиционни проекти за нов строеж в имота.  Съгласно специалния закон ЗУО (Закон за управление на отпадъците) на оспорване подлежат само отказите за одобряване на ПУСО. С оспорения от жалбоподателите акт не се засягат техни права и законни интереси, а инвестиционен проект за съгласуване и одобряване не е внасян в общинската администрация. По изложените съображения съдът намира, че липсва годен за съдебно обжалване административен акт, който да бъде предмет на съдебен контрол за законосъобразност.

В мотивите си съдът сочи, че правото на оспорване е дадено в защита на субективни материални права, засегнати от административния акт и не възниква право на оспорване в полза на лице, което не е засегнато лично от него.

В обобщение на изложеното до тук, съдът приема, че подадената жалба е недопустима на осн. чл. 159 т.1 от АПК – "жалбата или протестът се оставя без разглеждане, а ако е образувано съдебно производство, то се прекратява, когато: 1. актът не подлежи на оспорване“. Поради това, жалбата е оставена без разглеждане и производството по нея да бъде прекратено.

Актовете на Административен съд – Варна подлежат на обжалване пред Върховен административен съд.



Още по темата: общо новини по темата: 11
02.02.2022 »
31.01.2022 »
27.01.2022 »
22.01.2022 »
20.01.2022 »
20.01.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: