В Археологическия музей откриват изложбата "Хлябът и виното - от древността до наши дни"

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (0)
17:09 / 11.06.2019
1980
На 14 юни, от 16.00 часа в зала "ЮГ“ на Археологическия музей във Варна, ще бъде открита изложбата "Хлябът и виното - от древността до наши дни“, която е част от поредицата ежегодни тематични изложби на Регионален исторически музей – Варна. В нея, чрез разнообразни експонати от колекциите на музея, изображения и откъси от стари текстове, се проследява историята на хляба и виното от дълбока древност до наши дни.

В изложбата са представени разнообразни археологически артефакти: керамични съдове, хромели, печати за хляб и т.н. Също така, различни предмети, свързани с българския традиционен бит, с Православието и фолклорните вярвания и ритуали. Чрез различни предмети и документи се проследява историята на хляба и виното и през светския ХХ в.: както темата за промишленото производство, така и  ролята им в ежедневния живот.

Акцент в изложбата е копието на едно от най-прочутите тракийски съкровища – Боровското. Сребърният сервиз за ритуално пиене на вино е забележителен със своята украса, разказваща в образи за богатата и тайнствена религия на траките. Съкровището е любезно предоставено за изложбата от Регионален исторически музей – Русе.

Посетителите могат да разгледат изложбата до края на месец септември.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).