Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В ДКЦ "Св. Марина" започва да функционира новооткрит кабинет за лечение на болката
Автор: Екип Varna24.bg 12:59 / 19.06.2019Коментари (0)4550
©
От днес в ДКЦ "Св. Марина“ – Варна започва да функционира новооткрит кабинет за лечение на болката. В него пациенти с остра и хронична болка ще имат възможност да получават компетентна комплексна помощ, свързана с облекчаване и преодоляване на това състояние. Медицинските специалисти, които се борят с болката във всички нейни разновидности, са анестезиолозите. Чрез разговори и прегледи, те ще оценяват нивото на болката и здравното състояние на пациента. Така ще преценяват кой медикамент, комбинация от медикаменти или техники са най-подходящи за лечение във всеки конкретен случай. В новосъздадения кабинет за лечение на болката ще се лекуват състояния на остра и хронична болка. Помощ могат да потърсят пациенти с болка, дължаща се на ставно-мускулни заболявания, болки в гърба и кръста, онкологично болни пациенти с хронична болка, пациенти с болки след оперативни интервенции, мигрена, артритни болки, болки при заболявания на раменната, колянната и тазобедрената става, невропатични болки при съдови заболявания и диабет и др.

Кабинетът за лечение на болка в ДКЦ "Св. Марина“ – Варна в началото на своята дейност ще приема пациенти всеки вторник и четвъртък от 9.00 ч. до 13.00 ч. след предварително записване на тел.: 052/ 302 947 и 052/ 978 781. В кабинета и манипулационните на ДКЦ "Света Марина“ ще се осъществяват консултативна, диагностична, медикаментозно-терапевтична и инвазивно-терапевтична дейности, които включват блокове на периферни нерви и плексуси, невролиза, криотерапия и криодеструкция и др. инвазивни процедури. Специалистите ще назначават медикаментозно лечение, включително с лекарства на специално разпореждане и изискващи зелена и жълта рецепти. При необходимост пациентите ще бъдат насочвани за консултации с други специалисти, както и към лабораторни или образни изследвания.

Съгласно определението на Международната асоциация за лечение на болката, тя представлява неприятно сензорно и емоционално усещане, свързано с актуално настъпило или потенциално тъканно увреждане. Хроничната болка е сериозен проблем в световен мащаб, който остава трудно решим. Според актуални статистики около 70% от всички хора над 60 годишна възраст страдат от различно изявена хронична болка. Тя има различни измерения - повлиява се трудно, трае дълго време, често е свързана с нелечими заболявания и определя в голяма степен качеството на живот на болните. Представлява комплексен феномен, с най-малко 4 компонента – сензитивен, вегетативен, моторен и афективно – емоционален, които формират цялостното изживяване на пациента. В зависимост от преобладаване на една или друга компонента, лечението на болковото изживяване никога не е еднозначно и изисква задълбочен подход и много познания. Ето защо научно-практическият метод при лечението на комплексния симптом "болка“, провеждан от специалисти в тази област, предлага възможно решение.

Според съвременните научни схващания с напредване на възрастта не е задължително, нормално и приемливо да се появява болка и ако се появи, това не трябва да се възприема като обичайно за възрастта. За всеки пациент с болка, трябва и може да се намери най-подходящият персонализиран вариант на лечение.

Проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Св. Марина“-Варна и ръководител на екипа от специалисти в кабинета обяснява, че болката може да бъде различни видове - остра, хронична, соматична, висцерална, невропатична, централна, повърхностна, фантомна и т.н. "Без значение от какво естество е произходът и какъв е интензитетът на болката, за пациентите тя остава неприятно усещане, което променя качеството на живот към по-лошо.“

Здравноосигурителната система не е предвидила направления и институционална регулация на това лечение, с изключение на определени ситуации при онкологично болни пациенти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: