В Деня на Св. Лука Сдружението на варненските художници с изложба в Градската художествена галерия на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:44 / 17.10.2022
949
Точно в Деня на Св. Лука - покровителя на художниците - 18 октомври, Сдружението на варненските художници открива в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ - Варна, традиционната си годишна изложба. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, съобщи Нина Локмаджиева.

Над 100 са артистите, които се включват в изложбата, те са от всички възрастови групи, а творбите им са в областта на живописта, графиката, скулптурата и други визуални форми.

Тази година за пръв път организацията на годишното събитие на Сдружението е направена по нов начин, споделя председателят Георги Кенаров: “Решихме част от средствата на дружеството да дадем за платна, избрахме два формата - 80х80 и 50х70 см., закупихме 60 платна и ги предоставихме на художници, които поканихме да се включат - това са уважавани у нас и в чужбина имена, които правят чест на нашата изложба, като Георги Йорданов и Пламен Монев. Ще участват още Венцеслав Антонов, Иван Обретенов, Светла Косева, Красен Бербенков и др. Ще видим и работата на младото поколение артисти, между които са Венцислав Марков, Велина Гребенска, Миряна Койнова, Яна Любенова. След членовете на сдружението има хора, които бяха загубили вяра в смисъла на съществуване на организацията ни, но вярваме, че с тази изложба това се променя. Идеята е тази година изложбата ще бъде малко по-различна от предходните заради форматите, които увеличихме, иска ни се в следващите години още повече художници от зрялото поколение да се върнат към изложбата. Важно е художниците да продължават да се трудят, колкото и тежко да е. По-малко хора купуват изкуство в днешно време, но ние сме нужни на нашия град и без нас градът няма да е същият. Трябва да творим, да намерим своята муза, за да провокираме обществото по артистичен начин - изкуството е точно затова."

Наградите на годишната изложба се присъждат от Дирекция “Култура и духовно развитие" на Община Варна. Журито е в състав: Ирена Димитрова, експерт в Дирекция “Култура и духовно развитие" в Община Варна, Миряна Койнова, член на Управителния съвет на Сдружението на варненските художници и Венцеслав Антонов, директор на Галерията за графично изкуство. Голямата награда е на името на Св. Лука, има още награда на журито и три поощрителни награди.

Последният носител на голямата награда "Свети Лука“ за 2021 г. е Иван Обретенов. През годините носители на призове от изложбата са били проф. Пламен Братанов, Иван Иванов - Ивани, Деница Янева, Красен Бербенков, Боян Янев, Надежда Антова, Венцислав Марков и други.

Откриването на изложбата е на 18 октомври, понеделник, от 18:00 ч.

Изложбата може да се види до 6 ноември 2021 г. в ГХГ - Варна на ул. "Любен Каравелов“ 1.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).