Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В МБАЛ “Света Анна" започнаха безплатните прегледи за повишен риск от сънна апнея
Автор: Пламена Николова 08:58 / 10.06.2019Коментари (0)2052
©
Стартира третото издание на съвместната програма на Община Варна и МБАЛ “Света Анна - Варна" за безплатни прегледи за повишен риск от сънна апнея.

Скрининговата програма, обезпечена от общинския бюджет, реализират сертифицирани специалисти от отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна - Варна".

“Използвайки акустична ринометрия, акустична фарингометрия и посредством физикални прегледи, тест на Епуорт и други параметри, ние селектираме хора със симптоми на хъркане, които са с повишен риск от ОСА. В рамките на около половин час установяваме, ако е налице, повишен риск от ОСА, диагностицираме и обективизираме наличните анатомични нива на обструкция, които са причина за състоянието, и които подлежат на корекция чрез последващи интервенции за отстраняване на анатомичната причина за ОСА, обяснява началникът на отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна - Варна" д-р Гален Шиваров.

Той напомня на хората, които подценяват хъркането, че състоянието в никакъв случай не е безобидно, тъй като крие рискове от сериозни последици.

“Спирането на дишането за цели минути наведнъж, докато човекът спи, води до сериозен недостиг на кислород, което не е безопасно", предупреждава специалистът. Практиката е еднозначна: Апноикът се събужда стреснат и задъхан многократно през нощта, без да има спомен за това сутринта. Освен нарушенията на съня, тези хора страдат от крайна сънливост през деня, лесно се уморяват, а, когато трябва да концентрират вниманието си, се изтощават бързо и им се доспива. Страдащите от сънна апнея са под завишен риск от инсулт, инфаркт, ритъмни нарушения на сърцето, предупреждават специалистите на МБАЛ “Света Анна - Варна".

Отделението по УНГ във варненския “Пирогов" е с най-високото, трето, ниво на компетентност. Функционалният кабинет, в който се извършва скрининговата програма, е с оборудване без аналог в страната.

Изследването за повишен риск от ОСА не се поема от здравната каса, но жителите на община Варна могат да го получат за сметка на общината, ако се запишат навреме в скрининговата програма.

Записването става на телефон:052/821375.

През първите две издания на програмата - през 2016 и 2917 г, през функционалния кабинет в отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна - Варна" преминаха 700 варненци. Към 558 от тях специалистите са издали препоръки за последващи оперативни интервенции, които се поемат от здравната каса.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: