В Музея на Възраждането откриват изложбата "Духовност и Музей"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:58 / 29.10.2019
1276
Като част от тържественото отбелязване на Деня на народните будители в гр. Варна, на 31 октомври от 16.00 ч. в Музея на Възраждането, ще се открие изложбата "Духовност и Музей“.

За пръв път ще бъдат показани идейните планове и проекти при разработването и оформяне на двете експозиции на музея: през 1958-1959 г. и през 2006 г. Специално за откриването на изложбата ще бъде монтиран диапрожекционен апарат, на който посетителите ще могат сами да прожектират филм за Варна през епохата на Възраждането.

В своята 60-годишна история Музеят не е само едно статично пространство. Това е първият музей в България, където е направена възстановка на училищна стая от периода на Българското възраждане.

Музеят на Възраждането е открит официално на 4 октомври 1959 г., като автор на първата експозиция на музея е проф. В. Тонев. Сградата, която е определена да представи богатото наследство и фонд на музея е специално реставрирана за целта и е от огромно значение за Варна и жителите й. Построена е през 1861 - 1862 г. за нуждите на първото българско училище "Св. Св. Кирил и Методий“. Тук през 1865 г. намира подслон и първата българска църква на града "Св. Архангел Михаил", а 5 години по-късно на втория етаж е добавена пристройка за първото българско читалище на Варна - "Възрождение". Така сградата, която и до днес е съхранена на ул. "27-ми юли" № 9, става символ за града и жителите му още със своето построяване.

От юни 2006 г. музеят намира нов дом на ул. "Л. Заменхоф" № 21,  в специално реставрирана къща във възрожденски стил, строена през втората половина на XIX в. и служила за известен период от време след Освобождението за девическо училище. Новата експозиция е дело на  Станка Димитрова и художник-проектанта Цветана Векова.  

Изложбата може да бъде посетена до 13 ноември 2019 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).