В НУИ "Д.Христов" представят "Сборник с гайдарски пиеси"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:12 / 06.11.2017
2599
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Днес Национално училище по изкуствата "Добри Христов" гостоприемно ще отвори врати за любителите на гайдарското изкуство. Двама млади преподаватели от училището - Алексей Енчев и Недко Царев, ще представят с музикални записи и изпълнения на живо "Сборник с гайдарски пиеси", на който те са съставители и автори на част от пиесите.
Мисията на двамата майстори-гайдари е да издирват и опазват автентичното и да усъвършенстват съвременното звучене на гайдата като национален инструмент на България.

"Сборник с гайдарски пиеси" съдържа типични примери за автентични, стилови и авторски пиеси за гайда. Особено място заемат музикалните творби с импровизационни елементи, както и тези с педагогическа и практическа насоченост. Включени са хора от Варненско, Странджа, Добруджа, Тракия, както и гайдарски пиеси от Недко Царев и Алексей Енчев. 

Водеща идея при съставянето на "Сборник с гайдарски пиеси" е, че всеки изпълнител трябва да има богата обща култура за стиловите особености в различните региони на страната и затова съставителите са подбрали пиеси - една своеобразна обиколка из различните фолклорни области на България.
Авторският репертоар в съдържанието на сборника е свързан с имената и на други, вече утвърдени и изтъкнати музиканти: Динко Палазов, Стойко Желязков, Мария Стоянова, Диньо Маринов, Божидар Симеонов, Стамен Гарджев, Данчо Радулов, Стоян Парушев.

Това интерактивно учебно помагало разширява диапазона от репертоар за учители и ученици и показва, че винаги има какво да се сподели и научи за гайдарския стил на свирене.

На 6 ноември от 18.30 часа в Концертната зала на НУИ "Добри Христов" ще се проведе представяне на "Сборник с гайдарски пиеси". Поканени са всички ученици, учители, колеги и любители на фолклора да присъстват на тази презентация, където ще чуят записи с автентично звучене, както и пиеси в нетрадиционни аранжименти със съвременно звучене. На живо ще прозвучат пиеси от двамата млади автори, както и изпълнения на техни ученици.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).