Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В РИОКОЗ ще правят имунизации с ваксини на пациента
Автор: Екип Varna24.bg 13:30 / 28.09.2010Коментари (0)495
© Varna24.bg
Според прогнозата на Световната здравна организация през есенно-зимния сезон 2010/2011 г. сме заплашени от 3 грипни вируса. Това са A/Калифорния/7/2009 (H1N1), A/Пърт/16/2009 (H3N2), B/Брисбейн/60/2008, съобщи д-р Светла Станева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве във Варна. Подобно ще е положението и у нас. Очакванията са най-масово разпространеният вирус да бъде A/Калифорния/7/2009 (H1N1), познат ни от последната зима. Този щам е включен вече в актуалните противогрипни ваксини. Другият, който ще ни удари, е новият за т.г. A(H3N2), известен като "Пърт", който не е съвсем непознат у нас, обясни д-р Станева.

Всяка година 2,5 млн. българи боледуват от грип и остри респираторни заболявания. Само грипните вируси засягат 5 - 10% от възрастните и около 30% от децата. Епидемиите, които всяка година идват със застудяването, траят обикновено от 4 до 6 седмици. В тези периоди броят на хората, имащи нужда от лекарска помощ, нараства до 300 на 10 000 души седмично. След върха на грипната епидемия идват и тежки пневмонии, които засягат най-често хората в напреднала възраст и малките деца.

Всяка година усложненията на грипа причиняват у нас смъртта на над 2000 души. 72% от тях са на възраст над 60 г. Затова хората в напреднала възраст трябва да се имунизират навреме. Противогрипните ваксини предпазват надеждно младите хора. При по-възрастните обаче имунитетът се изгражда по-трудно. Ефектът на противогрипната ваксина при тях се изразява в намаляване на рисковете от усложнения и от фатален изход.

В момента аптеките разполагат вече с познатите от минали години ваксигрип и инфлувак. Фармацевтите предлагат и нови разновидности на френската ваксина - за хора от 18 до 59 г. и на възраст 60 и повече години. Предимствата й са, че изгражда траен имунитет при хората в напреднала възраст и при тези с увреден имунитет. Не е без значение и безболезненият начин на инжектиране - със специална спринцовка за вътрекожно приложение.

И през т.г. ще правим имунизации на желаещите, ако те си закупят ваксина, каза още д-р Станева. Манипулацията струва 2 лв. и се извършва в имунизационния кабинет на РИОКОЗ - Варна. Задължително е купената ваксина да се съхранява в хладилни условия, преди да бъде поставена.

Противогрипната имунизация може да бъде извършена също при общопрактикуващия лекар или в неотложните кабинети на ДКЦ.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: