Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В "Солвей Соди" честваха 10 г. от приватизацията
Автор: Екип Varna24.bg 17:13 / 02.09.2010Коментари (0)813
В "Солвей Соди" - Девня, честваха 10 години от приватизацията на филиалите на дружеството. ТЕЦ "Девен" , "Провадсол" и "Девня Варовик" осигуряват основните суровини за содовото производство - пара, разсол и варовик. Договорът за тях между "Солвей Соди" и Агенцията за приватизация е подписан на 3 август 2000 г.

За тези 10 г. беше постигнато значително развитие на "Солвей Соди" и неговите филиали, съобщиха от дружеството. Налице е постоянен ръст на производството, значително подобрени са и финансово-икономическите резултати. Инвестират се сериозни средства в производствените мощности и понастоящем капацитетът на содовия завод е 1,5 млн. т калцинирана сода годишно. Това от своя страна доведе до по-големи нужди от суровини и най-вече от пара, която е основният енергоносител при производството на калцинирана сода.

За целта се наложи да разработим и осъществим сериозна инвестиционна програма в "Девен", свързана с изграждането на нов котел от типа циркулиращ кипящ слой - една изключително модерна инсталация, щадяща околната среда, открита официално на 27 април 2010 г. Общо за периода 2000 - 2010 година в "Девен" са инвестирани 182 млн. лв. Средствата са вложени основно в подобряване на надеждността и обновяване на наличното оборудване, значително подобряване на емисиите в околната среда и достигане на установените норми. Освен за изграждане на новия котел инвестициите са насочени и към реконструкция на съществуващи котли, модернизиране на турбините и на други основни съоръжения.

След приватизацията в "Провадсол" бе приета целенасочена дългогодишна програма за реконструкция, ремонт и доставка на ново оборудване на основните технологични позиции - сондажи, помпи, надземни тръбопроводи, за важни екологични и социални обекти. Въведе се новата технология за размив на сондажи, прилагана от група "Солвей", което доведе до значителни икономии на неразтворител и подобряване на екологичните параметри.

"Девня Варовик", съвместно притежание на "Девня Цимент" и "Солвей Соди", след приватизацията също провежда интензивна инвестиционна програма за адаптиране на завода към стандартите на група "Солвей" за ефективност, степен на въздействие върху околната среда, качество и безопасност. Инвестициите са насочени към пускане в експлоатация на прахоуловителни инсталации, за реконструкция и модернизация на конусните трошачки, подмяна на цялото ел. оборудване в трошачната инсталация и други.

Направените през изминалия 10-годишен период инвестиции в надеждността и обновлението на инсталациите са изключителни не само за България, но и на европейско равнище. "Солвей Соди" и филиалите му са пример за непрекъснато развиващи се съвременни предприятия, спазващи законите и нормите на страната, прилагащи постиженията и най-добрите практики, както в содовата промишленост, така и най-съвременните достижения от екологично естество сред индустриалната общност в Европа.

Една от важните общи цели за устойчиво развитие на нашите дружества беше да внедрим и сертифицираме обща интегрирана система за управление на качество, здраве, безопасност и околна среда в "Солвей Соди", "Девен" и "Провадсол". В края на 2009 г. беше проведен и успешно преминат сертификационен одит на интегрираната система за управление, включващ трите дружества. Сертификатите по ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 и OHSAS 18001:2007 са удовлетворяващият краен резултат от многото усилия, труд и отговорно отношение на целия персонал на дружествата и доказателство за стремежа ни да постигнем нашите приоритети и цели в полза на акционерите, клиентите, хората, партньорите и обществото, съобщиха още от дружеството.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: