В Свободния университет ще се чете на пет езика в Световния ден на книгата

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:48 / 23.04.2019
1378
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Руският център, Департаментът за чуждоезиково обучение и следдипломна квалификация и университетската библиотека на ВСУ "Чeрноризец Храбър" ще отбележат Световния ден на книгата и авторското право и 220 години от рождението на великия руски поет Алексъндър Сергеевич Пушкин.

На 23 април, от 12,30 ч. в Руския център ще бъде представена книгата на възпитаника на университета Христо Русев - "Последният "вечен" мим". На 100 страници и в 77 фотографии, Христо Русев проследява живота на Герасим Дишлиев – педагогически асистент на Марсел Марсо.

25-годишният Христо Русев е роден в Пловдив. От 2013 година се обучава във ВСУ “Черноризец Храбър“ като в момента завършва магистърска степен по "Международна политика и сигурност“. Занимава се с фотография от 2009 година. Негови снимки са помествани в: Izvestia.ru, The New York Times, TIME, The Wall Street Journal, Washington Post, BBC, CNN, Le Figaro, The Guardian, Der Spiegel, France 24, France Televisions, RT и други. Той е трикратен носител на приза за най-добър млад бългaрски фотожурналист до 23 години на фондация BG PRESS PHOTO. Носител на наградата за международна фотожурналистика първо и трето място на BG PRESS PHOTO.

Утре изкуството ще прелее от книгата към екрана, където ще видим най-популярните актьори, изиграли образа на великия руски поет Пушкин. Той става любим герой на режисьорите още по време на нямото кино. До наши дни 12 актьори са пресъздали живота и делото на любимия символ на руската поезия!

Веднага след това в Руския център на ВСУ "Черноризец Храбър" ще прозвучат и оригинални творби на А.С.Пушкин.

На още пет езика ще четат студентите и преподавателите от Варненския свободен университет в Световния ден на книгата и авторското право. На руски език ще чуем и любимият Антон Павлович Чехов.

Фумико Кобаяши - преподавател по японски език и култура, ще представи в оригинал откъс от "Норвежката гора" на Харуки Мураками. Ще чуем произведения на Оскар Уайлд на английски език, а студентите от Турция е представят Назълм Хикмет. На български ще прозвучат произведения на Димчо Дебелянов и Дамян Дамянов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).