Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В УМБАЛ "Св. Марина" извършват костномозъчни трансплантации на световно ниво
Автор: Екип Varna24.bg 14:19 / 17.10.2018Коментари (0)1739
©
В съвременната модерна медицина трансплантациите на костномозъчни клетки вече са утвърден надежден метод за спасяване на пациенти с изключително тежки заболявания, които доскоро се считаха за нелечими. Автоложните и алогенните трансплантации на кръвотворни клетки имат много висок процент на успеваемост и са единствената надежда за хиляди пациенти по света.

В края на 2014 г. в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна отваря врати единственото отделение по трансплантации в Източна България, като по този начин високотехнологичната болница поставя началото на една нова дейност – извършване на автоложни и алогенни трансплантации при възрастни и деца. Първата автоложна трансплантация е извършена през юни 2015 г., а първата алогенна – през август 2017 г., като най-малкият пациент е на 6 г., а най-възрастният – на 67 г.

Днес екипът на отделението си спомня първите пациенти, които прекрачват прага на високотехнологичната база с лаборатория по транслационна медицина, първите процедури по афереза и съхранение на стволови клетки. Водещи специалисти в екипа са проф. д-р Игор Резник, доц. д-р Илина Мичева и доц. д-р Валерия Калева. Доц. Мичева е завършила МУ-Варна и специализирала в медицинските университети в Патра, Хановер и Любляна, където активно е развивала научноизследователска дейност в областта на хематологията, имунология, генна и клетъчна терапия. Тя полага основите на трансплантационната активност във Варна, заедно с екип от имунолози, трансфузиолози и хематолози. Доц. Валерия Калева също е възпитаник на МУ-Варна и дългогодишен началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ “Св. Марина". Заедно със своите колеги и подкрепата на ръководството на болницата тя е превърнала в реалност всички възможни диагностични и терапевтични дейности, които могат да бъдат прилагани при деца с хематологични и онкохематологични заболявания. Към момента това е единствената клиника в България, в която са разкрити два специализирани центъра с европейско сертифициране – Център по редки хематологични болести и Център за трансплантация на хематопоетични клетки. През 2017 г. към българския екип се присъединява изтъкнатият специалист от Израел проф. д-р Игор Резник, който години наред прави клетъчни трансплантации в Израел и по целия свят. Благодарение на неговия богат професионален и научен опит в областта на трансплантациите, клетъчната терапия, имунологията и педиатрията, трансплантационната програма в УМБАЛ "Св. Марина“ се разширява и обогатява. Заедно със специалистите по трансплантации, за лечението на пациентите допринасят и специалистите по имунология, генетика, лъчетерапия, микробиология, клинична лаборатория, хематология и онкология. Капацитетът на отделението е 8 легла, две от които за деца, но вече се оказва малко за нуждите на българските пациенти.

През тези години екипът на отделението работи активно, като осъществява автоложни и алогенни трансплантации с различни източници на стволови клетки и костен мозък. Всички пациенти, диагностицирани и лекувани в клиниката по хематология с индикации за трансплантация, достигат до това високоспециализирано лечение. Приемат се и пациенти от други лечебни заведения в страната, както и пациенти от чужбина. Специалистите се хвалят и с първата трансплантация на чужденец, извършена в отделението. От половин година екипът работи и по научен проект, одобрен от Министерство на здравеопазването, за експериментално лечение на пациенти с мултиплена склероза с автоложна трансплантация.

При автоложните трансплантации човек е донор сам на себе си, а алогенните са трансплантации на клетки от здрав родствен или неродствен дарител. Основната задача на процеса на автоложната трансплантация е човек сам да помогне на себе си при лечение на злокачествени заболявания. Чрез този метод се лекуват предимно болест на Хочкин и някои форми на нехочкинови лимфоми, мултиплен миелом, някои злокачествени тумори и др. При автоложна трансплантация пациентът може да се излекува напълно или да се удължи периодът на ремисия. Алогенната трансплантация е единственият възможен метод, който може да доведе до пълно излекуване на много злокачествени и доброкачествени кръвни заболявания като левкемии, вродени анемии, имунодефицитни състояния и др.

В отделението по трансплантации в УМБАЛ "Св. Марина“ във Варна всички пациенти получават най-добрата грижа и персонализиран подход към лечението, отговарящ на най-съвременните открития на световната медицина. Всичко това е единствената вяра и шанс за живот при тежко болни пациенти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: