Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В УМБАЛ "Св. Марина" отстраниха високорисков тумор на дете с нов оперативен метод
Автор: Пламена Николова 13:51 / 20.12.2021Коментари (0)3216
© Фейсбук
В Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна извършиха сложна оперативна интервенция за високорисков тумор на дете.

Медиците приложиха нов метод, който позволи отстраняването му без видими разрези и при минимална кръвозагуба.

Пациентът е 11-годишно дете, което постъпва по спешност в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна със значително кървене от носа. Назначените клинични и лабораторни изследвания насочват лекарите към диагноза ювенилен ангиофибром, рядко туморно заболяване на назофаринкса, дължащо се на особена генна мутация в клетките на тумора. Засяга основно момчета в детска и юношеска възраст и се проявява с периодично неконтролируемо кървене от носа, причинено от тумора. Специалистите от университетската болница прилагат компютърна виртуална ангиография, с която диагнозата се потвърждава.

Туморът на детето е хистологично доброкачествен, но има агресивен локален растеж и може да проникне към базата на черепа и да кърви лесно и обилно. Подобно кървене е животозастрашаващо за малкия пациент.

Сформира се интердисциплинарен екип, който изготвя терапевтичен план. В Центъра по интервенционална рентгенология се осъществява ангиография и суперселективна емболизация на кръвното русло на тумора.

В рамките на препоръчителния 24-часов срок доц. д-р Николай Сапунджиев и екипът на Клиниката по УНГ болести извършват успешно отстраняване на тумора. Ранният постоперативен период протича спокойно под наблюдението на екипа от Детско отделение за интензивно лечение, неврология и неонатология. Следва постоперативно лечение и наблюдение в Първа детска клиника. Малкият пациент е възстановен и изписан без видим белег за тежестта на тумора и сложността на серията от интервенции.

"Университетската болница разполага с последно поколение ангиографска апаратура и модерна хибридна зала. Благодарение на това подобни интервенции се извършват със специфичен режим на анестезия – с контролирана хипотензия и детайлно мониториране на пациентите.

Новата апаратура позволява всичко това да става при много ниски дози на облъчване дори при деца. Интервенцията на детето е извършена изцяло с ендоскопска техника. Това е тенденция в световната практика в последното десетилетие. Достъпът до тумора е само през двете ноздри. Новите технологии позволиха чрез щадящо отпрепариране да открием хранещия тумора кръвоносен съд и след клампирането му с микроклипси кръвозагубата по време на операцията бе сведена до минимум и не се наложи кръвопреливане. Благодарен съм за всеотдайността, прецизната и своевременна предоперативна намеса на колегите, посветени на работата си", каза доц. д-р Николай Сапунджиев, ръководител на Клиника по УНГ болести.

Родителите на малкия пациент споделиха вълнението си от успешното лечение и възстановяване: "Синът ни се чувства много добре благодарение на екипа на Клиниката по УНГ болести, както и на другите лекари от УМБАЛ "Св. Марина" – Варна. Страхотни професионалисти, обгрижваха детето постоянно и следяха състоянието му денонощно. Те спасиха живота на сина ни и върнаха нашия. Много по-спокойни сме вече. Благодарим на всички медици и служители на лечебното заведение за вниманието, търпението и човечността".

Адекватната диагностика, успешното лечение и бързото възстановяване на детето стават възможни благодарение на интердисциплинарния подход и сътрудничеството между Клиниката по УНГ болести, Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, Първа детска клиника с ДОИЛНН и Клиниката по образна диагностика. Високотехнологичната съвременна апаратура, с която разполага УМБАЛ "Св. Марина" – Варна, дава възможност за развитие и надграждане на оперативната дейност на лекарите и прилагането на иновативни хирургични методи и техники.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: