Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В УМБАЛ "Св. Марина" приложиха нов за България метод на лечение
Автор: Екип Varna24.bg 15:26 / 04.10.2018Коментари (0)2814
©
Специалистите от Клиниката по Оториноларингология в УМБАЛ "Св. Марина“са първите в страната, които приложиха нов за България метод на лечение - пластична операция на слуховите костици - вид осикулопластикa. Интервенцията е изпълнена със съвсем нов вид специфичен високотехнологичен цимент – това е първото му приложение у нас. Материалът вече е познат във водещите центрове по отологична хирургия в САЩ и Европа, а УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна е първият български център, в който се прилага.

"Този метод позволява принципно нов тип реконструкция на костиците вътре в средното ухо. Там има 3 малки костици, като най-голямата от тях е 6 мм, най-малката около 3 мм, а теглото е от порядъка на 7 микрограма.“, обяснява доц. д-р Николай Сапунджиев –хирург в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ "Св. Марина“. "Запознах се с този нов модерен материал на курс през миналата година във Франкфурт, Германия. Един от водещите отологични хирурзи в Германия и ръководител на клиниката там проф. Карстен Дальхоу (Carsten Dalchow) ми демонстрира няколко случая и ме убеди в предимствата на този метод. Въпрос на време беше материалът да бъде доставен в България, за да може да се помага на пациенти с намален слух в резултат на увреждания в средното ухо".

При стандартната процедура до момента при наличие на увреда на слухова костица тя се отстранява и се слага протеза. Има много високотехнологични протези от титан, злато и други материали, които са доказани във времето, но все пак те представляват чуждо тяло. Новият високотехнологичен материал позволява микрокостицата да не се отстранява, а частите й да се използват и тя да бъде "гипсирана", докато оздравее. Мащабът е много малък, защото това са най-малките костици в човешкото тяло, а отговорността е много голяма, защото става дума за сетивен орган. Материалът има много специфични характеристики, които позволяват употребата в ухо и относително бързо дава механична стабилност – в рамките на 4-5 мин.

Новият метод се прилага при редица състояния и заболявания. Трите костици в ухото, които правят една верига, по която се предава звукът, могат да бъдат нарушени от много фактори - след травми на главата, при възпалителни заболявания в областта на ухото, които могат да ги разрушат, при отосклероза, при пациенти с остеогенезис имперфекта, при което заболяване молекулата на колагена е видоизменена в резултат на генетичен дефект.

Преимуществата са, че слухът се възстановява по-добре, пациентът не усеща световъртеж след интервенцията, а крайният резултат, измерен след около месец, показва преимуществата на този нов материал. Новият метод може да се използва при пациенти на всякаква възраст, допълва доц. Сапунджиев.

Високотехнологичният цимент се използва от 2004 г. в практиката на водещите оториноларинголози по света. Според проучвания сред пациенти, публикувани от реномирани научни списания, това е най-добрият метод, който дава много по-добър краен резултат, отколкото заместването на естествената костица с протеза.

Този метод ще бъде въведен като традиционен за лечение и реконструкция на средното ухо в УМБАЛ "Св. Марина“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: