Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В ареста остават двама мъже, държали с цел разпространение над 56 кг марихуана в Исперих
Автор: Екип Varna24.bg 13:41 / 25.11.2021Коментари (0)1494
©
Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение на двама мъже, обвиняеми за държане с цел разпространение на голямо количество високорискови наркотици. В жилищен имот в Исперих били открити 56,385 кг марихуана, на стойност около 338 310 лв, както и 1,90 грама екстази. Като обвиняеми са привлечени турският гражданин Мухаррем А. и Дечо Ж., които обитавали жилище в сградата, както и Звезделин Х., наемател на помещения на същия адрес. Мухаррем и Дечо обжалваха мерките си пред Апелативния съд.

Срещу турския гражданин е повдигнато и второ обвинение – за това, че през лятото на тази година е влязъл на територията на Република България без разрешение. Представителят на Апелативната прокуратура счита, че наложената му забрана да напуска страната не би била пречка, предвид начина, по който е пристигнал.            Защитата не смята, че има достатъчно доказателства, за да се извлече обосновано подозрение за авторството на деянието. Обвиняемият каза, че в  жилището му не са откривани забранени вещества и че няма общо с такива.

Съдебният състав обяви, че правилно и законосъобразно Разградският окръжен съд е задържал под стража Мухаррем А. Въззивният съд припомни количеството и стойността на иззетите наркотични вещества. Може да се обоснове подозрението на прокуратурата, че обвиняемият е свързан с това деяние. По-обемни са доказателствата за второто престъпление – влизане през границата на страната без разрешение. Самото деяние; фактът, че обвиняемият почти година пребивава на територията на България, без да е ясно как е влязъл; това, че разполага със значителни финансови средства, без да е трудово зает; липсата на друго местоживеене, освен обитаваното заедно с другия обвиняем, в което са намерени инкриминираните вещи – всичко това обосновава  опасността турският гражданин да се укрие или да извърши престъпление.

И по отношение на Дечо Ж. представителят на Апелативната прокуратура  потвърди необходимостта от най-тежката мярка за неотклонение, заради характера на престъпната дейност и трансграничния й характер, наличието на обвиняем – чужд гражданин и продължителното пребиваване в Турция на самия Дечо. Адвокатът на 60-годишния мъж постави под съмнение наличието както на обосновано предположение, така и на опасност от укриване.

Въззивната инстанция сподели извода на Разградския окръжен съд, че макар да са оскъдни, доказателствата водят до обосновано предположение за съпричастността и на този обвиняем. Може да се аргументира опасността той да се укрие или извърши престъпление. Дошъл е в България преди няколко месеца, за да извършва трудова дейност, но за нея няма приложени доказателства. Посочил е един адрес на местоживеене, но е имал достъп и до жилището,  в което са открити инкриминираните вещи.

С тези мотиви Варненският апелативен съд потвърди определенията на Окръжен съд – Разград, с които на двамата привлечени към отговорност е била взета мярка за неотклонение "задържане под стража“.  Съдебните актове по двете дела на настоящата инстанция са окончателни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: