Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В дом "Другарче" показаха уменията пред гости в Ден на отворените врати
Автор: Екип Varna24.bg 13:17 / 30.10.2009Коментари (0)600
© Impact Press Group
По инициатива на община - Варна, дирекция "Социални дейности и жилищна политика", Дирекция "Социално помпомагане", Асоциацията "Да съхраним жената" и Дома за деца, лишени от родителска грижа "Другарче" в петък в социалното заведение се проведе Ден на отворените врати. Празникът бе тържествен завършек на започналия през юни т.г. проект "Нов модел за обществена грижа за деца от 3 до 6-годишна възраст, лишени от родителска грижа. С любов и грижа от възрастни жени за децата от Дом "Другарче". С него Асоциацията "Да съхраним жената" си постави за цел да докаже, че до този момент реформата в детските социални заведения се осъществяват неефективно, съобщи председателят д-р Йорданка Ненчева. При откриването на Деня на отворени врати в Дом "Другарче" тя подчерта, че има още какво да се желае за деинстутиализацията на грижите за деца в риск, за което се надява проектът да продължи отново, като се започне активна разяснителна работа и сред младото поколение за възпитаването на отговорно отношение към родителството и раждането на деца.

Директорът на Дома Татяна Кръстева поздрави гостите и присъстващите, сред които имаше и бизнесдами, които донесоха много лакомства за малчуганите. Децата от своя страна показаха всичко, което са научили от възпитатели и доброволците в проекта. Денят започна от розовата стая с изпълнение на детски песнички, в жълтата стая други деца рисуваха на тема "Златна есен". Следваха тематично подбрани изяви "Аз зная и мога" и "Куклите са при нас", а за финал се състоя дискусионен форум на тема "За комплексен подход в деинститутионализацията на грижите за деца в риск".

Ръководител на проекта е г-жа Елена Патронова, изпълнителен директор на Асоциацията "Да съхраним жената". Той доказа, че реформата може да има успешен ход и резултати, ако се превърне в грижа и активни действия на гражданското общество, в т.ч. и на неправителствения сектор. Чрез активната съвместна дейност на община - Варна, и колектива на Дом "Другарче", екипът от шест жени и един психолог постави началото на нов модел за обществена грижа за деца, лишени от родители и семейство. Доброволките бяха от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на възрастни жени "Импулс" към Асоциацията, които бяха одобрени след щателен подбор и обучение. Ръководството на социалното заведение определи 15 деца от три до седем години с изявени проблеми и по-голямата част от които, поради социалната си изолация, не можеха да говорят. Например, в речника на едно седемгодишно момче с увреждания, имаше само пет думи. Всички деца от групата не можеха да възпроизвеждат изречения, липсваха им логически анализ и абстрактно мислене. Имат говорни дефекти и се затрудняват в изговарянето на определени фонеми, срички и думи. Възпитателните инициативи в повечето случаи бяха под формата на игри и песни и проявиха своя ефект, заедно с моралните стимули за поощрение. В резултат на грижите се повиши активността на децата и за пет месеца те израстнаха по-уверени, със самочувствие и с придобити нови знания и умения. Проведоха се упражнения за звукова култура, а със седемгодищните се изписваха графичните знаци на печатните букви от азбуката, като бяха запознати и с делото на братята Кирил и Методий - създадели на славянобългарската азбука. С индивидуалните говорни упражнения се обогати речниковият запас на всички в групата, като се обърна по-специално внимание на правоговора, коментира г-жа Ненчева.
Децата научиха 20 стихотворения и участваха в драматизацията на приказката "Под дъжда". Освен това най-малките се научиха да броят до десет, а по-големите се научиха да извършват аритметичните действия събиране и изваждане. В образователно-възпитателната работа се използваше музико и арттерапията. Подобриха се хигиенните им навици и изискването за ред в стаите, провеждаха се занятия извън дома, като децата се возеха на автобус, посещаваха сладкарница, пазара, паркове, Морската градина и други.

В процеса на работа се оказа, че голяма част от децата нямат здравноосигурителни книжки и след продължителни действия бяха снабдени с тези документи. След разговора с управителя на Дентален център I д-р Слава Даковска трима детски дентални медици извършиха профилактични прегледи на децата. Транспортът бе осигурен от управителя на лечебното заведение и се оказа, че 85 % от прегледаните деца се нуждаят от лечение. То бе извършено безплатно за сметка на здравното заведение, а д-р Слава Даковска пое ангажимент тази инициатива да продължи и през следващите години.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: