В жегата квартал "Изгрев" пие вода от кладенци и водоноски

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:58 / 31.07.2015
1529
Над 300 семейства са се подписали под искането до община Варна спешно в кв. "Изгрев" да бъде изградено водоснабдяване и канализация, предаде репортер на Varna24.bg. 

Години наред живеещите в горната част на района пият вода от кладенци и водоноски, жалваха се днес хора от квартала по време на заседание на комисия по "Архитектура и строителство". 

Съветниците обаче реагираха, че докато не дойде официално по надлежния ред искането им не може да бъде разглеждано.

"Вече повече от три десетилетия "Изгрев" е със статут на квартал, като приемник на кв. "Стойко Пеев". За да бъде такъв като селищно образование по смисъла на Закона за устройство на територията, следва да има изградена инфраструктура. Разрастването на града и желанието на собствениците на терени да строят е възпрепятствано от дългогодишните проблеми с липсата на пътища, електроснабдяване и водоснабдяване. Също и със сметосъбирането в по-отдалечените от околовръстния път участъци. До голяма степен проблемите са породени от особеностите на хълмистия терен на Франгенското плато и липсата на налягане по водопровода, за да достигне водата до по-високите му части. По тази причина само имотите в по-ниската част на квартала са водоснабдени и то с лични средства на живущите. Това обаче не пречи всички имоти да бъдат облагани със съответните местни данъци и такси", се посочва в заявлението до общината. 

Вече няколко години, откакто е приет Общия устройствен план на района, но до момента не се изпълняват заложените в разработката облагородявания на района. 

Затова хората са се обединили около искането общината да се заеме час по-скоро с изграждането на инфраструктурните обекти. Ако не бъдат взети насериозно и се даде ход на изграждането на водоснабдяване и канализация, хората са готови на протестни действия и гражданско неподчинение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).