Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВАС потвърди: Бившият ректор на ТУ-Варна е плагиатствал!
Автор: Пламена Николова 12:12 / 05.10.2021Коментари (0)2352
©
Тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение № 210/19.02.2021 г. на Административен съд - Варна, постановено по адм. д. № 1042/2020 г., съобщиха от пресслужбата на институцията.

Със своето решение от 19.02.2021 г. тридесет и втори състав, съдия-докладчик Гергана Стоянова на АдмСъд – Варна отхвърли жалбата на Росен Василев срещу Заповед на Ректора на Технически университет - Варна, с която, поради доказано плагиатство в дисертационен труд за присъждане на научната степен "доктор на науките“ и представени научни трудове за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност "професор“,  е отнета придобитата от Р.В. научна степен "доктор на науките“ в професионално направление 5.1. "Машинно инженерство“ по научна специалност "Технология на машиностроителните материали“ в конкурс за защита на дисертационен труд "Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти“ и е  обявена за невалидна дипломата му, издадена от ТУ-Варна.

Делото е образувано през 2020 г. по жалба на Р.Н.В. срещу Заповед № 138/12.03.2020 г. на Ректора на Технически университет - Варна, с която на основание чл.35, ал.2 и ал.3, вр.чл.35, ал.1, т.1 от Закона за развитието на академичния състав в Република България /ЗРАСРБ/  е отнета придобитата от оспорващия научна степен "доктор на науките“ и е  обявена за невалидна Диплома № ТУВ - НС - 2017-092 от 14.09.2017 г., издадена от ТУ-Варна.

В мотивите си АдмСъд - Варна сочи, че Комисия, назначена  със заповед на   Министъра на образованието и науката извършва проверка, като обективира констатациите си в доклад от 05.09.2017 г. Заключението на Комисията, дадено в доклада, е  еднозначно: При категоричните изводи на тримата арбитри Комисията по академична етика намира, че е налице плагиатство по смисъла на параграф 1, т. 7 от ГОР на ЗРАСРБ - проф. Росен Василев е представил за собствени трудове, които изцяло или частично са написани и създадени от другиго, без позоваване или цитиране в процедура по придобиване на научната степен "доктор на техническите науки“. В резултат, с писмо  № 0414-76/07.09.2017 г., Министърът на образованието и науката  уведомява ректора на ТУ Варна – проф. Р.В. , както и председателя на ОС на ТУ Варна – доц. В.Ч.  и председателя на научното жури – проф. Хр.С.,  че процедурата за присъждане на научна степен "доктор на науките“ на проф. Р.В. следва да бъде спряна (прекратена).

В Решението си съдът прави заключение, че "съществуването на положение на упражняване на права, възникнали от придобита научна степен при  доказано плагиатство, е нетърпимо от правния ред.“ Съдебният състав счита, че  Заповед №138/12.03.2020 г. на Ректора на ТУ-Варна е издадена при спазване на административнопроизводствените правила, при точно приложение на материалния закон и като такава следва да се остави в сила.

С Решение № 9663/27.09.2021 г. на Върховния административен съд – Пето отделение, се потвърждава решението на Варненския административен съд и се подчертава, че "крайният извод за законосъобразност на оспорената заповед, издадена от компетентен административен орган, при спазване на административната процедура, точно приложение на материалния закон и спазване на неговата цел е правилен, поради което обжалваното решение следва да бъде потвърдено с настоящото.“  Върховните съдии посочват, че разглежданият казус е пример за това, което дава основание за въвеждането на Разпоредбата на чл. 35 от ЗРАСРБ и нейната цел -   Чл. 35.  Освобождава се от академична длъжност лице, когато бъде доказано по законоустановения ред плагиатство или недостоверност на представените научни данни в научните трудове, въз основа на които е придобило или е участвало в процедура за придобиване на научна степен, или е заело или е участвало в конкурс за заемане на академична длъжност; което в качеството си на член на жури или на факултетен/научен съвет е дало становище в резултат на извършено от него престъпление, установено с влязла в сила присъда; което е получило отрицателна оценка при две последователни атестации. В случаите по ал. 1, т. 1 се отнема и научната степен, придобита по реда на този закон, с която е свързано нарушението. Отнемането на научна степен и освобождаването от длъжност се извършват от ректора на висшето училище по реда на Закона за висшето образование и правилника на висшето училище, съответно от ръководителя на научната организация по ред, определен в правилника на съответната организация.

Решението на ВАС е окончателно.




Още по темата: общо новини по темата: 12
03.05.2019 »
25.02.2019 »
14.11.2018 »
09.11.2018 »
09.11.2018 »
09.11.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: