ВАС потвърди решението на Административен съд – Варна за кмет на Бозвелийско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:41 / 12.02.2020
1838
Върховният административен съд със свое Решение №2193/11.02.2020 потвърди Решението на Административен съд – Варна, с което съдът обяви за недействителен избора на Дамян Дамянов, избран за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия на първи тур, произведен на 27 октомври 2019 г.

ВАС сочи в мотивите си, че твърдението на касационния жалбоподател за необоснованост на съдебното решение е без правно основание. Касационният съдебен състав счита, че Изборният кодекс изрично е регламентирал и е придал правно значение както на действителните, така и на недействителните бюлетини. В случая не е имало спор относно броя на действителните бюлетини, а само на необичайно големия брой недействителни бюлетини, с оглед на което съдът, с допустимите от закона доказателствени средства - две съдебно-технически експертизи, които са приети без възражения от страните по делото, е установил опорочаване на вота на избирателите, като категорично е констатирано наличие на безцветни релефни щрихи, които са изпълнени с химикал с обезцветяващо се пишещо вещество. Това обстоятелство е лишило избирателите от възможността им да изразят свободно волята си за избор на кмет на населеното място, а в конкретната хипотеза гласуването с визираното пишещо средство и отчитането на недействителните бюлетини пряко и непосредствено е довело до незаконосъобразна промяна в крайния изборен резултат в полза на кандидата, който е обявен за избран за кмет на село Бозвелийско.

Решението е окончателно, не подлежи на обжалване и на отмяна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).