ВАС реши: Арестът на Марешки е незаконен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:26 / 30.11.2015
2578
Арестът на бизнесмена Веселин Марешки през октомври 2014 г. във Варна е незаконен и необоснован. Това реши Върховният административен съд. 

Припомняме, че Марешки бе задържан в морската столица заради физическа разправа с общинския съветник Костадин Костадинов. Последният се появи без причина на мястото на спор за имот на Марешки, с който се разпореждаше трето лице без съгласието на бизнесмена. Фактът, че Костадинов умишлено е провокирал саморазправата е описан и в решението на ВАС: 

"Към него се приближил непознатия му Костадин Тодоров Костадинов и с поставен на нивото на очите си мобилен телефон, започнал да вика на висок глас "Аве Марешки, ела тук да те снимам". Касаторът направил опит да избегне срещата с Костадинов и тръгнал по посока на входа на сградата. Непознатият обаче продължил с провокативното си и обидно поведение и продължил да вика с висок глас "Айде ве Марешки, ко се криеш, ела да те снимам".

Според ВАС, "дори за полицейските органи да е съществувало съмнение относно характера на извършеното деяние от страна на Марешки, деецът е бил известен и установен от органите на МВР, действията му са били прекратени и липсва опасност той да се укрие". 

За извършеното от него е образувано и бързо производство. Следователно издаването на заповед за арест в случая не допринася за постигане на посочените цели и е акт на неоснователна принуда върху дееца чрез лишаването му от свобода до 24 часа, който противоречи изцяло на същността и презназначението на принудителните административни мерки, каквото следва да е и това задържане. В решението си 

Върховният административен съд постановява:
"ОТМЕНЯ Заповед рег. № 497/15.10.2014 г. на Венцислав Петров Младенов - полицейски орган при 02 Районно управление "Полиция", Варна към Областна дирекция на министерството на вътрешните работи, Варна, с която на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи, е постановено задържането на Веселин Найденов Марешки от гр. Варна, за срок до 24 часа. Решението не подлежи на обжалване."

"Радвам се, съдът изчисти името ми. Това бе справедливото решение и бе логично да се стигне до него. Жалко е само, че някои хора си направиха реклама на мой гръб", коментира лаконично бизнесменът.

Виж коментарите (1)

Още по темата (49):
10.03.2022 Мярка за неотклонение "парична гаранция" при повторното гледане на делото срещу Марешки за изнудване
10.03.2022 Стартира ново разглеждане на делото за изнудване срещу Веселин Марешки
23.04.2021 Съдебната сага срещу Веселин Марешки е на финалната права
17.11.2020 Апелативният съд публикува мотивите си по дело за изнудване срещу Веселин Марешки
14.09.2020 Ефективна присъда и глоба за Марешки, ето колко ще лежи в затвора
11.09.2020 Сагата във Варна с делото срещу Марешки и Колева продължава съвсем скоро
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).