Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВМС участваха в операция по унищожаване на мини от Първата световна война
Автор: Пламена Николова 11:56 / 19.11.2020Коментари (0)1105
©
По време на българо-румънското противоминно учение "Посейдон 2020" бяха открити пет бойни морски мини тип "ЕМА“ и една морска мина тип "EMC“ Мините от времето на Първата  световна война са открити, лежащи на дъното, по време на планираната в рамките на учението противоминна операция от минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2).

Мините  тип  "EMA“  са  котвени,  контактни мини с размери 1,6 х 0,8 м. и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница. Мината тип "EMC“ е също котвена, контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг.

За осигуряване на безопасността, районът в който са открити морските мини беше изолиран за корабоплаване и подводни дейности.

От 6 ноември до 18 ноември 2020г. бяха проведени противоминни действия в Несебърския залив за унищожаване на мините. За техен координатор и ръководител на взривните дейности беше назначен капитан III ранг Илия Стойчев – началник на центъра за подготовка на водолази и бордни спасители.

В противоминни действия учасваха минен ловец "Цибър“ водолазните катери "Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и "Форос“, водолазните групи за извършване на обследване, откриване, маркиране и подривявяне на открити морски мини от Пункт за базиране Варна и Пункт за базиране Бургас, както и водолазната група на минен ловец "Цибър“.

На 6 ноември водолазната група на минен ловец "Цибър“ унищожи 1 мина тип "ЕМА“. На 16 ноември  водолазният катер "Форос“ и групата от Пункт за базиране Бургас  унищожи 1 мина тип "ЕМА“. На 17 ноември водолазният катер "Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и групата от Пункт за базиране Варна унищожи 2 мини тип "ЕМА“. На 18 ноември минен ловец "Цибър“ и водолазният катер "Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ унищожиха последните две мини една тип "ЕМА“ и една тип "EMC“. 

Действията на личния състав по откриването, идентифицирането и унищожаването на мините свидетелства за професионализма и високото ниво на подготовка, като същевременно демонстрира, че минната опасност остава актуална дори и сто години след края на Първата световна война.  

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: