Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВОС потвърди - прекратява се производството за смъртта на ученика от ПТГ
Автор: Екип Varna24.bg 12:10 / 11.05.2010Коментари (0)1161
© Impact Press Group
Бивши и настоящи ученици от
ПТГ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Варненският окръжен съд потвърди постановлението за прекратяване на наказателното производство спрямо момчето, разследвано за смъртта на ученика Георги Чакъров, по досъдебно производство на III РПУ на МВР във Варна. Съдът разгледа жалбата на родителите на нелепо починалия десетокласник от "ПТГ" Варна срещу прокурорския акт, който слага край на разследването на смъртта на Георги.
Пресслужбата на съда припомня, че следствените действия започнаха на 5 октомври миналата година, часове след като при сбиване на ул."Калина" във Варна между Георги и Тодор П. десетокласникът издъхнал Боят между двамата бил уговорен по Интернет след края на учебните занятия и дори събрал между 50 и 100 души публика. Свидетели сочат, че пръв боят започнал Георги, след което Тодор отвърнал. Последвала размяна на удари. Внезапно Георги загубил равновесие и паднал на пътното платно, където получил още няколко удара в лицето. Отново според свидетелски показания последвал видим пристъп с хаотични движения и конвулсии на тялото. Въпреки мигновената реакция на лекари от Спешния център Георги починал.

За изясняване на причината за смъртта на младежа в хода на досъдебното производство били назначени 2 медицински експертизи. Първата, изготвена от трима съдебни медици стига до заключението, че причината за смъртта на десетокласника е контузия в мозъчния ствол, довела до отток, потиснал центровете за дишане и сърдечна дейност. Втората експертиза, изготвена от 6-ма експерти са изследвали цялата налична медицинска документация, заключенията на тройната експертиза, както и събраните гласни доказателства, сред които и данните за заболяване на Георги. Според тези вещи лица не може да се обоснове и приеме травматична причина за смъртта на момчето. Комплексното изследване и анализът на всички данни и доказателства водят до извода, че всички травми са получени в кратък период от време, а началото на епилептиформения припадък би могло да бъде непосредствено преди падането му на земята, но да не е забелязан. Гърчът би могъл да се провокира както от размяната на удари, така и спонтанно, смятат експертите. Възможно е побоят да е изиграл отключваща роля за припадъка.

Наблюдаващият прокурор е стигнал до заключението, че в действията на Тодор не е имало личен мотив. Двете момчета взаимно са се наранили, но никой от приятелите, съучениците на пострадалия, в това число и Тодор не е знаел за заболяването на Георги. Обвинението не вижда умисъл в причиняването на телесна повреда, която да води до смърт.. Именно с тази липса на причинно - следствена връзка между телесните увреждания и смъртта на Георги държавното обвинение обосновава прекратяването на наказателното производство. Този извод се базира и на резултатите от повторната съдебно-медицинска експертиза, която изключва категорично травматична причина за смъртта на момчето. Съдът намира, че обективността и безпристрастността на повторната комплексна експертиза не може да бъде поставяна под съмнение. Тодор не би могъл да знае, че срещу него стои лице със сериозно заболяване. Този смъртен резултат е бил предотвратим само ако случайните наблюдатели вместо да стават неми съучастници се бяха намесили, за да го предотвратят. И според съда поведението на Тодор е морално укоримо, но то е случайно деяние, по смисъла на чл.15 от НК, за което не може да носи наказателна отговорност.

С тези съображения ВОС потвърди постановлението за прекратяване на наказателното производство. Определението подлежи на обжалване в 7-мо дневен срок пред Апелативния съд във Варна.




Още по темата: общо новини по темата: 34
05.10.2010 »
26.04.2010 »
24.04.2010 »
17.02.2010 »
25.01.2010 »
16.12.2009 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: