ВОС потвърди - прекратява се производството за смъртта на ученика от ПТГ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:10 / 11.05.2010
1164
Бивши и настоящи ученици от
ПТГ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Варненският окръжен съд потвърди постановлението за прекратяване на наказателното производство спрямо момчето, разследвано за смъртта на ученика Георги Чакъров, по досъдебно производство на III РПУ на МВР във Варна. Съдът разгледа жалбата на родителите на нелепо починалия десетокласник от "ПТГ" Варна срещу прокурорския акт, който слага край на разследването на смъртта на Георги.
Пресслужбата на съда припомня, че следствените действия започнаха на 5 октомври миналата година, часове след като при сбиване на ул."Калина" във Варна между Георги и Тодор П. десетокласникът издъхнал Боят между двамата бил уговорен по Интернет след края на учебните занятия и дори събрал между 50 и 100 души публика. Свидетели сочат, че пръв боят започнал Георги, след което Тодор отвърнал. Последвала размяна на удари. Внезапно Георги загубил равновесие и паднал на пътното платно, където получил още няколко удара в лицето. Отново според свидетелски показания последвал видим пристъп с хаотични движения и конвулсии на тялото. Въпреки мигновената реакция на лекари от Спешния център Георги починал.

За изясняване на причината за смъртта на младежа в хода на досъдебното производство били назначени 2 медицински експертизи. Първата, изготвена от трима съдебни медици стига до заключението, че причината за смъртта на десетокласника е контузия в мозъчния ствол, довела до отток, потиснал центровете за дишане и сърдечна дейност. Втората експертиза, изготвена от 6-ма експерти са изследвали цялата налична медицинска документация, заключенията на тройната експертиза, както и събраните гласни доказателства, сред които и данните за заболяване на Георги. Според тези вещи лица не може да се обоснове и приеме травматична причина за смъртта на момчето. Комплексното изследване и анализът на всички данни и доказателства водят до извода, че всички травми са получени в кратък период от време, а началото на епилептиформения припадък би могло да бъде непосредствено преди падането му на земята, но да не е забелязан. Гърчът би могъл да се провокира както от размяната на удари, така и спонтанно, смятат експертите. Възможно е побоят да е изиграл отключваща роля за припадъка.

Наблюдаващият прокурор е стигнал до заключението, че в действията на Тодор не е имало личен мотив. Двете момчета взаимно са се наранили, но никой от приятелите, съучениците на пострадалия, в това число и Тодор не е знаел за заболяването на Георги. Обвинението не вижда умисъл в причиняването на телесна повреда, която да води до смърт.. Именно с тази липса на причинно - следствена връзка между телесните увреждания и смъртта на Георги държавното обвинение обосновава прекратяването на наказателното производство. Този извод се базира и на резултатите от повторната съдебно-медицинска експертиза, която изключва категорично травматична причина за смъртта на момчето. Съдът намира, че обективността и безпристрастността на повторната комплексна експертиза не може да бъде поставяна под съмнение. Тодор не би могъл да знае, че срещу него стои лице със сериозно заболяване. Този смъртен резултат е бил предотвратим само ако случайните наблюдатели вместо да стават неми съучастници се бяха намесили, за да го предотвратят. И според съда поведението на Тодор е морално укоримо, но то е случайно деяние, по смисъла на чл.15 от НК, за което не може да носи наказателна отговорност.

С тези съображения ВОС потвърди постановлението за прекратяване на наказателното производство. Определението подлежи на обжалване в 7-мо дневен срок пред Апелативния съд във Варна.


Виж коментарите (0)

Още по темата (34):
05.10.2010 Бащата на убития от бой ученик в ПТГ праща случая в Страсбург
26.04.2010 Дупка в закона убива поливното земеделие
24.04.2010 Прекратиха наказателното производство за смъртта на 16-годишен ученик от
Варна
17.02.2010 Починалият след бой ученик загинал от епилептичен пристъп
25.01.2010 6-има експерти нищят смъртта на ученик
16.12.2009 Забавили аутопсия на ученикa от Техническата заради неизрядни плащания
Още новини от Новини от Варна:
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...
Днес за последно варненци ще са на аванта
Ето какво ще бъде времето във Варна днес
Изложба на картини с пъстро настроение и иновативни скулптури оча...
ПП "Български Възход" Варна входира листата си за предстоящите из...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).