ВСУ "Черноризец Храбър" преподписа Великата харта на университетите "Магна Харта Университатум 2020"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:08 / 17.06.2021
1899
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Президентът на ВСУ "Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков преподписа Великата харта на университетите "Магна Харта Университатум 2020“, в годината, в която Варненският свободен университет отбелязва своята 30-годишнина. 

Ръководството на университета участва в тържествената сесия, посветена на 32-годишнината на "Магна Харта“, в която се обсъждат университетските ценности и отговорности в отговор на предизвикателствата на бъдещето. В онлайн събитието участват повече от 190 президенти и ректори на водещи университети от различни страни по света.

Варненският свободен университет е един от първите три български висши учебни заведения, подписали Великата харта на университетите от 1988 г. Преди 14 години - на 21 септември 2007 г. в Болоня, подпис под декларацията полага проф. д.ик.н. Анна Недялкова, която днес е председател на Настоятелството на университета. 

"Подписах "Магна Харта 2020“, защото общността на ВСУ "Черноризец Храбър“  отстоява и прилага принципите за академична свобода и независимост. Именно те са заложени в Стратегията за развитие на нашия университет, в ценностите ни, в образователните програми, в работата и в отношението към студентите, в партньорството ни с други образователни и научни институции“, каза Президентът на Варненския свободен университет. Университетът е място за иновации, за развитие и за израстване. Той е общност, която обединява енергията и идеите на студентите, преподавателите и учените, водещи до напредък на различни общности, местни култури и екосистеми в глобалния свят. "Вярвам, че академичната свобода е нашата жизнена сила!“, допълни доц. Красимир Недялков.

"Магна Харта Университатум“ е създадена през 1988 г. по повод 900-годишнината на Университета в Болоня. Хартата утвърждава основните принципи на независимост, заложени в мисията на университетите. Изследванията и преподаването трябва да бъдат интелектуално и морално независими от политическо влияние и икономически интереси. Вторият принцип е преподаването и изследванията да са неделими – с участието на студенти, ангажирани в търсене на знания. Третият принцип определя университета като място за обучение и дебат, отличаващ се с откритост за диалог и отхвърляне на нетърпимостта.

Великата харта поставя началото на Болонския процес с изграждането на единно Европейско пространство за висше образование.

 

"Магна Харта“ е подписана от 904 университета от 88 страни по целия свят.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).