Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВСУ "Черноризец Храбър" преподписа Великата харта на университетите "Магна Харта Университатум 2020"
Автор: Пламена Николова 12:08 / 17.06.2021Коментари (0)1875
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Президентът на ВСУ "Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков преподписа Великата харта на университетите "Магна Харта Университатум 2020“, в годината, в която Варненският свободен университет отбелязва своята 30-годишнина. 

Ръководството на университета участва в тържествената сесия, посветена на 32-годишнината на "Магна Харта“, в която се обсъждат университетските ценности и отговорности в отговор на предизвикателствата на бъдещето. В онлайн събитието участват повече от 190 президенти и ректори на водещи университети от различни страни по света.

Варненският свободен университет е един от първите три български висши учебни заведения, подписали Великата харта на университетите от 1988 г. Преди 14 години - на 21 септември 2007 г. в Болоня, подпис под декларацията полага проф. д.ик.н. Анна Недялкова, която днес е председател на Настоятелството на университета. 

"Подписах "Магна Харта 2020“, защото общността на ВСУ "Черноризец Храбър“  отстоява и прилага принципите за академична свобода и независимост. Именно те са заложени в Стратегията за развитие на нашия университет, в ценностите ни, в образователните програми, в работата и в отношението към студентите, в партньорството ни с други образователни и научни институции“, каза Президентът на Варненския свободен университет. Университетът е място за иновации, за развитие и за израстване. Той е общност, която обединява енергията и идеите на студентите, преподавателите и учените, водещи до напредък на различни общности, местни култури и екосистеми в глобалния свят. "Вярвам, че академичната свобода е нашата жизнена сила!“, допълни доц. Красимир Недялков.

"Магна Харта Университатум“ е създадена през 1988 г. по повод 900-годишнината на Университета в Болоня. Хартата утвърждава основните принципи на независимост, заложени в мисията на университетите. Изследванията и преподаването трябва да бъдат интелектуално и морално независими от политическо влияние и икономически интереси. Вторият принцип е преподаването и изследванията да са неделими – с участието на студенти, ангажирани в търсене на знания. Третият принцип определя университета като място за обучение и дебат, отличаващ се с откритост за диалог и отхвърляне на нетърпимостта.

Великата харта поставя началото на Болонския процес с изграждането на единно Европейско пространство за висше образование.

 

"Магна Харта“ е подписана от 904 университета от 88 страни по целия свят.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: