Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВСУ "Черноризец Храбър" влезе в четвъртото десетилетие на своята история
Автор: Пламена Николова 09:52 / 27.09.2022Коментари (0)1391
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С тържествена церемония във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“ бе открита академичната 2022 / 2023 година. Празничният ден бе специален за първокурсниците, които навлизат в нова орбита на своето развитие.

Откриването на академичната година в университета уважиха кметът на Варна Иван Портних, председателят на Апелативния съд Ванухи Аракелян, почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуино, началникът на Регионалното управление на образованието – д-р Ирена Радева, кметове на общини и районни, представители на дипломатически мисии, на висши училища и научни институти, директори и представители на средни училища и професионални гимназии, партньори на университета, председатели и членове на браншови настоятелства към професионалните направления, много представители на бизнеса, неправителствения сектор, общественици. Иконом Ясен Керчев и свещеник Венцеслав Георгиев – отци от  Варненската и Великопреславска  митрополия отслужиха тържествен водосвет.

В приветственото си слово президентът на Варненския свободен университет доц. д-р Красимир Недялков каза: "ВСУ "Черноризец Храбър“ се откроява на картата на висшето образование у нас и в Европа с профила си на новатор. Ние сме съвременен образователен и научноизследователски център с приоритети в развитието на най-значимите за обществото области, който последователно следва високотехнологичната линия на създаване и развитие на новия образователен модел. Последните две години на изпитания и предизвикателства ни направиха по-зрели, по-силни и по-мъдри. Оценихме, че здравето, свободата и мирът са безценни и незаменими. Осъзнахме, че живеем в уникални времена, в които неограничените възможности на дигитализацията, изкуствения интелект и комуникациите навлизат и преобразуват всяка сфера на живота, но най-вече образованието“. На студентите той пожела да не се отказват, когато са изправени пред проблеми. "Не се съгласявайте с чуждото мнение, което е полезно някому. Проявете характер, като бъдете достатъчно взискателни към себе си, но и достатъчно диалогични с останалите. Запомнете, че знанието и аргументите са единственото оръжие, с което може да влезете в равноправен диалог“.

Ректорът проф. Петър Христов акцентира в приветствието си, че настоящите студенти ще бъдат изправени пред предизвикателството да променят професиите си поне четири пъти през следващите четири десетилетия. "Най-важното е да се научите да учите“, каза той и допълни, че предназначението на университетите е да предават чудото на научното знание. "Като свободен университет, ние следваме принципите на свободното образование – предоставяме на студентите си знания и умения, необходими за постигане на техните лични цели“, заяви ректорът.

Президентът на ВСУ "Черноризец Храбър“ отличи първокурсниците, приети с най-висок бал в различни специалности. От името на студентите благодари Даниела Николова, възпитаник на I Английска гимназия, град Бургас, завършила с отличен успех. Тя вече е студент в специалност “Архитектура" на Варненския свободен университет.

Николас Льо Пиколо - студент от Университета на Модена и Реджо Емилия в Италия, който избра да се обучава по програма “Еразъм+" в специалност "Информатика и компютърни науки" на Варненския свободен университет, сподели за възможностите за образователна мобилност. ВСУ "Черноризец Храбър“ е партньор с над 100 от най-добрите европейски университети.

Студентите и гостите съпреживяха специална празнична изненада, подготвена от Академичния танцов театър на ВСУ "Черноризец Храбър“.

По-късно същия ден първокурсниците се запознаха с университета и с преподавателите по време на въвеждащия ден, който се проведе по факултети и катедри.

ВСУ "Черноризец Храбър“ започна академична година с шест нови магистърски програми,  разработени в партньорство с други водещи висши училища у нас. Интерсекторните магистърски програми "3D технологии за проектиране и производство“ и "Екотехнологични системи в индустрията“ се реализират съвместно с Техническия университет във Варна и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. Магистърските програми "Изкуствен интелект в биомедицината“ и "Изкуствен интелект в здравеопазването“ са резултат от партньорството на Медицинския университет – Варна и ВСУ "Черноризец Храбър“. Варненският свободен университет е партньор на Академията на МВР в обучението в съвместните магистърски програми "Защита правата на човека“ и "Противодействие на киберпрестъпността“. Партньорските проекти са финансирани по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“, процедура "Модернизация на висшите училища“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: