Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВСУ изгради модерни лаборатории за виртуална реалност и 3D технологии
Автор: Димитър Щерев 13:16 / 21.12.2023Коментари (0)533
©
Варненският свободен университет "Черноризец Храбър“ изгради модерен лабораторен комплекс, който включва Лаборатория за проектиране и виртуална реалност и Лаборатория за адитивни 3D технологии. Това стана възможно по проекта "АКАДЕКОС - Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ "Черноризец Храбър“ – Технически университет – Варна – Пловдивски университет "Паисий Хилендарски“. Бенефициент бе ВСУ, а партньори ТУ – Варна и ПУ "Паисий Хилендарски“. За първи път частни и държавни висши училища в България създадоха иновативните съвместни магистърски програми "Екотехнологични системи в индустрията“ и "3D технологии за проектиране и производство“, които продължават да присъстват устойчиво в портфолиото и на трите университета и след приключването на проекта. В пилотните магистърски програми вече бяха обучени 39 студенти, като на 36 от тях предстои да получат първите съвместни дипломи, съобщи доц. д-р инж. Росица Петкова-Слипец – координатор на проекта и декан на Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър“ по време на заключителната конференция с участието на представители от трите университета.

В рамките на проекта Варненският свободен университет изгради модерен лабораторен комплекс, който включва Лаборатория за проектиране и виртуална реалност и Лаборатория за адитивни 3D технологии. Студентите работиха със "споделени“ преподаватели от трите университета. Създадени бяха три научни публикации, които вече са публикувани в издания от Scopus. Предстои публикуването на още четири научни разработки в партньорство с асоциираните партньори от университета в Крайова, съобщи проф. Невена Милева от Пловдивския университет. Тя оцени изключително високо партньорската работа през двете години на проекта. Според нея "АКАДЕКОС“ е един от най-успешните проекти, по които е работил Пловдивският университет. Техническият университет във Варна също ще продължи да надгражда постигнатото по проекта, заяви доц. Галина Илиева.

За кариерното ориентиране на студентите от трите университета е създадена информационна мрежа от кариерни центрове, проведени бяха кариерни борси с представители на водещи компании от бизнеса. Обучени са студенти в дейностите за развитие на меките умения – комуникативни стратегии, лидерство, креативни и презентационни умения, и предприемачество. Проведени бяха изходящи и входящи мобилности на студенти, докторанти, млади учени и преподаватели в асоциираните партньори - Университета за дигитално и дистанционно обучение в Мадрид, Жилинския университет в Словакия, Университета на Крайова и Букурещкия университет в Румъния.

В резултат на проекта бяха обучени преподаватели от трите университета в надграждане на знанията им в английски език за академични цели, както и в работата с платформи за електронно обучение, платформи за виртуална реалност и разработването на интерактивни медийни ресурси.

Проектът BG05M20P001-2.016-0026 "Иновативен модел за модернизиране на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ "Черноризец Храбър“ – Технически университет – Варна – Пловдивски университет "Паисий Хилендарски“ е на стойност близо 1,5 млн. лева по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Трансферно лято 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: