ВСУ обединява усилията на студентите по проблемите на панелните жилища

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:40 / 17.07.2013
2125
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Шестият уъркшоп "Устойчивата архитектура - една възможна архитектура", стартира на 18 юли от 10:00 часа в зала 2 на Учебно-спортния комплекс във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". По традиция ръководител на уъркшопа е италианския архитект проф. Масуд Есмаилу от университета по архитектура във Венеция. Темите на форума са свързани с мултифункционалната биоклиматична архитектура и устойчивите панелни жилища в съвременната архитектурна среда.

По данни на Националния статистически институт над 2 милиона българи живеят в панелни жилища. Затова част от работата на студентите ще бъде посветена именно на този тип жилища. Това са въпроси, които винаги са в дневния ред на обществото - продължителността на живот на панелните жилища, тяхното саниране - възстановяване, усилване на конструкцията. Тази година участието на катедра "Психология" в работата на Архитектурния факултет ще отвори един нов тип взаимодействие, свързано с психологията в архитектурата и спецификите на живота в панелните жилища, обяви организаторът на форума доц. д-р Милена Кичекова, ръководител на катедра "Строителство на сгради и съоръжения" към Архитектурния факултет на ВСУ.

"Постоянен акцент в нашата работа е непрекъснатото взаимодействие между студенти от различни специалности. Ние изграждаме така наречените интердисциплинарни студентски екипи, за да можем от всички гледни точки да изследваме проблема с тези жилища. Дори ще включим и ученици от Строителната гимназия във Варна, с които да търсим различните решения.

Уъркшопът ще завърши с широка обществена дискусия. Обсъждането на този тип проблематика, обаче няма да остане само в рамките на уършопа. Предвиждаме и създаването на интерактивна интернет платформа за безплатни консултации. Чрез нея гражданите ще задават своите въпроси, свързани с панелните жилища , а екип от преподаватели и студенти от катедра "Строителство на сгради и съоръжения" регулярно ще отговаря и ще дава онлайн консултации. Обмисляме възможността екипът отново да е интердисциплинарен, за да можем да обхванем по-широк спектър от въпроси, свързани, най-общо казано, с живота в панелните жилища.", споделя още доц. Кичекова.

В рамките на събитието ще се проведе и практически семинар "Как успешно да представим нашите идеи за устойчива архитектура?".

Основните цели на традиционното за Варненския свободен университет събитие е да приобщи участниците към ценностите на устойчивата архитектура в мултидисциплинарен акпект. В процеса на проектиране те ще оценяват социални, икономически, исторически и художествени фактори, които на пръв поглед не принадлежат към архитектурата. Дискусиите ще се фокусират върху въпроси, свързани с практиката на проектирането и строителството в наши дни.


Виж коментарите (0)

Още по темата (107):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране и във Варна
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 Депутатите искат ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Срокът за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране е
удължен 
07.02.2024 Лавина от жалби за безплатното саниране
27.01.2024 Варненци, имате още две седмици, ако желаете да се включите в тази програма
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).