Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВСУ привлича бизнеса в образователния процес с нов проект
Автор: Пламена Николова 13:06 / 12.07.2018Коментари (0)4585
© Varna24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
За подготовката на кадри и за бъдещето на бизнеса Варненският свободен университет предлага иновативния проект "Дигитално образование за икономически растеж и социално приобщаване“. Той бе представен днес от президента на ВСУ "Черноризец Храбър" проф. д.ик.н. Анна Недялкова, предаде репортер на Varna24.bg.

"Дигитално образование за икономически растеж и социално приобщаване“ обхваща серия от иновативни програми в областта на предприемачеството, кръговата икономика, цифровите технологии, дигиталния маркетинг и киберсигурността. 

Проектът е фокусиран върху разширяването на партньорската мрежа на Варненския свободен университет и привличането на бизнеса в образователния процес.

Сред основните цели са създаването на споделено пространство за цифрово образование, изследвания  и технологичен трансфер; изграждане на работещи отношения между университетите, бизнеса, НПО и държавните структури за  реализация на плана за цифрово образование; създаване на добавена стойност и на човешки капитал за реализация на цифровата трансформация; мултипликация на ефекта от използването на ресурси за цифрова трансформация.

Приоритетни области на образователните, научни и консултантски дейности са предприемачеството; изкуственият интелект; киберсигурността; блокчейн; Big Data; цифровото образование за индустрията, управлението и социалната сфера, както и сигурността и защитата на населението от бедствия, аварии и катастрофи.   

След успешното представяне на проекта в рамките на три от най-авторитетните събития в областта на икономиката и технологиите – Пловдивският икономически форум 2018, едно от най-влиятелните и мащабни събития в областта на иновациите, технологиите и бъдещето – Webit и срещата на върха между правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа (16+1), вече са налице първите заявки за обучение, стажантски места и участие на експерти в обучението.

Проектът е отворен за фирми и институции – партньори, които да станат част от споделеното пространство за наука и образование – Алианс 4.0.

Той цели създаването на съвместни екипи за обучения, научни изследвания  и консултинг, включването на експерти от бизнеса като  обучители и ментори в университетските програми, партньорство за предлагане на повече възможности за стажове и практики на студентите, сдаване на съвместни лаборатории, съвместни инвестиции в инфраструктура, провеждане на летни школи и краткосрочни курсове, както и насърчаване и подкрепа на стартиращи бизнеси.

В рамките на проекта е предвидено поетапното създаване на :

Мрежа за обмен на добри практики, обучение и изследвания между партньори; обмен на данни

Институт за цифрово образование на учители и университетски преподаватели

Съвместни образователни програми, преподавателски екипи, мобилност, признаване на дипломи

Център за споделено образование на деца и възрастни

Лаборатория за приложение на цифрови технологии в сигурността и съдебните експертизи

Дигитална среда за образование на хора в неравностойно положение

Първите конкретни резултати от проекта са създадените иновативни магистърски програми:

Магистърската програма по предприемачество в партньорство с Фондация "Български център по предприемачество“ и Фондация "ИнтерКултура“ на американския финансов консултант и инвестиционен мениджър Лари Бийл. Като лектори в програмата са включени ментори и предприемачи от Силициевата долина. Обучението в програмата стартира през октомври и е изцяло на английски език. За обучение на първия випуск магистри за учебната 2018/19 година са осигурени 31 стипендии.

Магистърската програма "Кръгова икономика“ – единствената по рода си в България. Програмата се реализира с подкрепата на Джордж Кремлис, почетен директор на Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия с ресор Кръгова икономика и Министерството на околната среда и водите. Програмата стартира през октомври 2018 с водещи преподаватели от Европа и Китай. В рамките на обучението са предвидени стажове във фирми и градове от формата 16+1 с добри практики и иновативни решения, както и възможности за спонсориране на студентски изследвания и разработки.

Магистърските програми "Киберсигурност“ и Data Science, създадени в резултат на партньорството на Варненския свободен университет с Университетът Ковънтри, Бен Гурион и Фондация Webit.

Магистърските програми "Интелигентни системи за сигурност“ и "Дигитално строителство“, реализирани в партньорство с Политехника ди Милано, Италия, Университета Хонджинг в Нингбо, Китай и Техническия университет в Делфт, Нидерландия. Програмите предлагат бизнес-ориентирано обучение в партньорство с научни и бизнес организации от Великобритания, Полша, Италия и Унгария; знания и умения за създаване на бизнес анализи, софтуерни решения и програмно осигуряване при кибератаки, аварии и бедствия.

Повече по темата, вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: