Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Ваканция в музея“ ще има за варненчета и през зимата
Автор: Екип Varna24.bg 12:46 / 26.01.2016Коментари (0)557
© Черно море
За първи път през 2016 г. инициативата на Учебния музей "Ваканция в музея" ще се реализира и през зимната ваканция на учениците. 

"Причините са няколко. 2016 г. е юбилейна за музея, навършват се 30 години от неговото създаване и решихме да обогатим календара на нашите прояви. Втората причина да решим да проведем една от най-успешните си инициативи "Ваканция в музея" и през зимата са промените, които въведе образователното министерство, според които учениците ще са във ваканция от 30 януари до 7 февруари. Ние каним децата в учебния музей от 2 до 5 февруари. Инициативата според нас ще е най-подходяща за ученици от 8 до 13 години. Подготвили сме различни интересни занимания, като сме наблегнали предимно на приложната част. Стараем се да има повече практически елемент, отколкото теория. Така децата се забавляват повече и научават много нови неща. 

Избрали сме тези занимания, които срещнаха най-голям интерес през лятото на 2015 г., като в някои от тях сме внесли нов елемент. Първото ни занятие е "глината и човекът", което ни отвежда далеч назад във времето - в праисторическата епоха, в търсене на отговор на въпросите кога човекът започва да използва глината, кога започва да прави своите първи съдове. Това занятие има своето продължение под наименованието "В ателието на грънчаря". 

Ако в праисторическата епоха, във времето на неолита или новокаменната епоха, хората са правили съдовете си с ръчни техники, в днешно време се използва грънчарското колело. Втората част на занятието дава на децата възможност не само да се опитат да работят на грънчарското колело, но те ще научат и нещо друго - какво е това сграфито керамика, защото ние имаме една много добра колекция от съдове. 

Ще научат също така отговора на въпроса защо археолозите наричат керамиката "календар на историята". През зимата ние не можем да организираме ателието по археология в двора на музея, но ще обясним на децата, че когато археолозите разкопават, те могат по малките фрагменти от глинени съдове, които намират, да се ориентират в епохата и да датират точно обекта, на който работят. 

Друго от занятията сме озаглавили "Оръжия и бойна техника на древните българи". За него сме поканили гости - сдружение "Авитохол" и една художничка - изследовател на български средновековни костюми. Те ще демонстрират пред децата средновековни костюми, ще покажат и средновековно оръжие и така ще допълнят онова, което децата могат да видят в залите на Археологическия музей", разказа в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" - "Утро в нашия град", Лиляна Липчева, главен уредник на Учебния музей.

През 2015 г. лятното издание на инициативата "Ваканция в музея" беше посрещнато с голям интерес от децата и техните родители. "В тематичните ателиета се включиха над 400 малчугани от 7 до 12 години. "Ваканция в музея" е интересна - тя привлича не само децата, но и родителите им, защото благодарение на тази инициатива учениците оползотворяват свободното си време по най-добрия начин. Поради големия интерес решихме през 2016 г. лятната ваканция в музея да продължи три месеца - от юни, юли и август. Желанието ни е да внесем във ваканцията на децата повече смисъл. Да има развлечения, но и да научат нещо повече за археологията и историята", подчерта Лиляна Липчева.

Друга от интересните инициативи на Учебния музей е "Училище в музея". "Тя е насочена към ученици и учители. Инициативата е постоянна, включена е в нашата музейно-образователна програма за 2015 - 2016 г. Ние предлагаме на учителите да направят един свой урок в музея. Готови сме да помагаме на учителите, които се решат, защото да предадеш урок в музейна среда, не е просто едно механично действие, губи се рутината от класната стая, сигурността от учебната катедра. Ще направим заедно сценарий, ще обмислим всеки детайл с разбирането за жеста, който правят, защото когато доведат учениците в музея, това е проява на отношение и сме сигурни, че посещението няма да е последно за децата" , разказа Лиляна Липчева.

Учебният музей към Археологическия музей във Варна функционира целогодишно вече 30 години. Той не е насочен само към деца и ученици, а зад името му всъщност се крие основната идея на неговите създатели -посетителите да се докоснат до експерименталната археология.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: