Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ваксинират безплатно момичета срещу рак на матката във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:03 / 24.11.2016Коментари (0)1092
©
"Националната кампания за рака на маточната шийка стартира от есента на 2012 г. и ще продължи до края на 2020 г. Това е второто по честота заболяване при жените до 45 г. след рака на гърдата. Всяка година по света заболяват 500 000 жени и половината от тях умират. С ваксина за рак на маточната шийка трябва да се обхванат момичетата от 12 до 14 г., т.е. преди да водят полов живот. Този вид рак се причинява от вирус, предаван по полов път. Ваксината е препоръчителна, а не задължителна. Хубавото при програмата е, че НЗОК осигурява безплатно имунизацията. Това е скъпа ваксина - между 150 - 200 лв. на доза", каза в сутрешния блок на тв "Черно море" педиатърът и гл. експерт към РЗИ - Варна, д-р Пенка Минева.

"Ваксината е добре да е извън плановите имунизации. Момичетата подлежат на 2 приема през интервал на 6 месеца. Приносител на човешкия папиломен вирус са мъжете, но при тях няма симптоматика. При жените също няма такава, боледуването продължава и до 20 г. без клинична картина. Интересът към ваксината обаче не е голяма - във Варна около 250 - 300 момичета са ваксинирани, това под 10% за областта", добави експертът.

Д-р Минева обикаля по училищата, за да запознае децата с тази имунизация. Негативните нагласи сред обществото към ваксините обаче ограничават интереса към кампанията.

"Много от родителите правят отказ от поставяне на ваксини на децата. Съвременните ваксини имат добър профил на безопасност, произвеждат се в лицензирани заводи, а всяка партида се тества. Контролът е много строг. Въпросът е, че пациентите трябва да бъдат убедени в ползата от тях. Благодарение на имунизациите смъртността в много заболявания е намаляла почти до нула", категорична е д-р Минева.

"Много често ваксините са обвинени за отключването на алергии, автоимунни заболявания, аутизъм. Те са генетично обусловени, а ваксината не е причина за заболяване. Нито едно изследване не е доказало връзка между имунизацията и "отключване" на заболяване. Затова винаги съветвам пациенти с фамилна обремененост да отчитат всички фактори, вкл. и степента на доносеност или недоносеност на бебето. И педиатърът да прецени как да предлага ваксините. Варианти има много, рискът от странични реакции може да се намали", уточни тя и конкретизира, че във ваксината срещу рак на маточната шийка няма опасност от предизвикване на заболяване, защото е създадена изцяло по изкуствен път.

Според нея можем да забравим някои заболявания ако ваксинирането върви по план. Но болестите бързо могат да се върнат, ако сме немарливи към собственото ни здраве.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: