Валят жалби срещу данъчни оценки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:33 / 16.09.2010
1097
Докато кметът обещава революция в събирането на местните данъци, граждани недоволстват масово от данъчните оценки на имотите си, както и от бавните темпове, с които община Варна реагира на жалбите им. Според общински служители жалбите до дирекция "Местни данъци" били хиляди, а работата по всяка една от тях отнема много време и усилия. Подобен пример даде Александра Арсова в писмо до редакцията ни.

Основната причина за нейното недоволство е фактът, че миналата година данъчната оценка на два магазина, на които тя е съсобственик, най-неочаквано скочила с 300%, а не със законните 50 на сто. Арсова допълва, че незнайно как, за тази година данъкът за имотите й се върнал в нормалните рамки. По нейно мнение обаче общината не обръща почти никакво внимание на жалбата й по повод миналогодишната оценка и вместо да й върне парите, отговаря с искане за още документи, най-вече за останалите съсобственици на магазините.

"На всичкото отгоре инспекторката излязла в отпуска до 4 октомври. Целта им е само да ми замазват очите, че правят нещо, а това е всъщност едно голямо нищо", възмущава се Арсова. От дирекция "Местни данъци" признаха, че знаят за случая, но според тях вината за ситуацията не била тяхна. "По случая явно има спор между съсобствениците. Коефициентите се променят, а информацията за имота, която се дава, е различна и така оценката може да се промени", обясниха от службата. Оттам бяха категорични, че при определянето на данъчната оценка не може и да се говори за грешка от страна на служителите, защото всичко се извършва от специална компютърна програма.

Бирниците чистели отпуски

Положението в дирекция "Местни данъци" в общината в момента е доста сложно, защото служители чистят стари отпуски и на практика структурата работи с намален състав. Поне още месец положението ще е такова, признаха общински служители. Заедно с това въвеждането на новия софтуер, с който се похвали кметът Кирил Йорданов, не вървяло съвсем гладко. Местните данъчни били леко стъписани от новата програма, която дори визуално се отличавала от старата. Така че докато й свикнат, щели да работят по-бавно, обясни представител на дирекцията. "Всеки има право да се жалва от нашата работа и хората масово се ползват от това право", коментира общински служител.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).