Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ванухи Аракелян: Апелативният съд ще продължи да работи дисциплинирано, ритмично, без отлагане!
Автор: Пламена Николова 09:53 / 15.05.2020Коментари (0)2355
© Фейсбук
"Няма да има забавяне на дела в нашия съд. Компенсираме намаления брой открити заседания с провеждане в по-ранен начален и по-късен краен час, с повече заседателни дни и с отказ от съдебна ваканция“, споделя Ванухи Аракелян - Председател на Апелативен съд – Варна в интервю, предоставено от пресслужбата на институцията:

-Г-жо Аракелян, моля Ви още веднъж да уточним какъв е достъпът до Апелативния съд?

-Режимът е регламентиран в нашата заповед. Постарахме се информацията да стигне до възможно по-голям брой хора, като я качихме в интернет сайта, Фейсбук профила ни, поместиха я регионалните медии, изпратихме я до 6-те адвокатски колегии в апелативния район.

Достъпът е абсолютно свободен, но при спазване на определени изисквания, най-вече хигиенни. Посетителите са с лични предпазни средства, проверяват се на входа, включително за температура. До 9ч. и между 12 и 14ч. се дезинфекцират помещенията и общите части. Въведохме еднопосочно движение в коридора със съдебните зали на Окръжния и Апелативния съд. Съдебните служители и посетителите ползват отделни входове. В съдебната зала монтирахме прозрачни прегради – както пред съдиите, така и пред страните. Отдалечили сме на разстояние банките.

Деловодствата работят нормално, но с пауза от 12 до 14 ч., за периодична дезинфекция. Насърчаваме подаването на молби и искания по и-мейл, с което всички свикнахме през последните два месеца. Адвокатите и страните могат изцяло да разчитат на консултации и съдействие. Обективно, заради малките помещения и преди не можехме да допуснем влизане на повече от двама души, така че сега промяната е минимална – влиза по един. В коридора, за да гарантираме спазване на нужното разстояние, сме обозначили със стикери местата за изчакване. Предоставяме справки по телефон и и-мейл. Мога да кажа, че съдът заработи в своите обичайни обороти.

-Апелативният съд е първият, монтирал специална антивирусна лампа. Какъв е принципът й на работа и каква сигурност дава?



-Според европейските сертификати и спецификациите на производителя, в рамките на час и половина тази ултравиолетова лампа унищожава почти всички познати вируси и бактерии, в това число корона вирус. Голямо предимство е, че работи на двусменен режим – отворен, когато съдебната зала е празна и щадящ - преработва въздуха при наличие на хора. Каквито и санитарни мерки да вземаме, те са свързани с човешка намеса, хигиенни материали, които дори може да имат дразнещ или алергизиращ ефект, но не дават толкова висока степен на защита. Този вариант се оказа най-удачен, защото позволява нормално провеждане на открито заседание, без необходимост от прекъсване за проветряване. Заради невъзможността за достатъчно проветряване на коридора обаче, не можем да осигурим в максимална степен безопасността на изчакващите следващото заседание. Това ни постави пред избор: да съхраним здравето на хората, като ги принудим да чакат пред Съдебната палата или да намерим вариант за коридора. Затова предстои поставяне на подобна лампа и там.

-Как премина първият ден в почти нормален режим? Какви бяха опасенията на Вашите колеги и на адвокатите и какво направихте, за да предотвратите нежелани сценарии?



-Няма да скрия, че с напрежение очаквахме 14 май, както и 15-ти когато са първите съдебни заседания на нашия съд. Независимо от всички взети мерки, няма как да предвидим абсолютно всичко. През последните дни многократно преминавах и в мислите си, и физически - от входа на Съдебната палата, през коридорите, деловодствата; проигравах изчакването, справките, съдебното заседание и всичко останало, опитвайки се да открия потенциален проблем, за да вземем предварително нужните мерки. Слава Богу, за щастие, нищо от опасенията ми, поне днес не се случи. Това, което видях, обикаляйки на няколко пъти всички деловодства днес, бе спокойствие. Видях колеги, които предават дела за вписване; колега адвокат седеше на определеното място и се запознаваше с делото; влизайки в друго деловодство заварих справка по телефона за предстоящо насрочване. Съдът работи нормално!

-Има ли опасност от забавено правораздаване? Ще се насрочват по-малко дела, заради необходимите по-големи интервали между тях?

-Следващите седмици със сигурност няма да са лесни. Очакваме в деловодствата да постъпят много дела, които нямаше как да се насрочват преди 14-ти. Очакваме и постъпленията от съдилищата от апелативния район. Забавяне на разглеждания в закрити заседания категорично няма да има. В Апелативния съд винаги е имало много висока дисциплина, не само в условията на извънредност. При всички случаи обаче делата в открито заседание ще бъдат намалени – такова е и нашето разбиране, и на Съдийската колегия на ВСС. За да не допуснем струпване на хора, няма да насрочваме по 3-4 дела в рамките на половин час, каквато практика имаше. Но всичко ще се преценява индивидуално. Защото дело с изслушване на експертиза изисква примерно час, разпитът на свидетели също отнема време. Намаленият брой дела ще компенсираме с по-ранен час на започване и по-късен час на приключване. Ще увеличим заседателните дни и разбира се, ще се лишим от лятната съдебна ваканция. С категорична сигурност мога да заявя, че Апелативният съд няма да допусне забава на делата, поради наложилата се редукция на делата.

Но много разчитаме на процесуалната дисциплина, съобразяване и коректност на колегите адвокати, когато представят искания или произнасят пледоарии.

-Как ще става призоваването и връчването на книжа, когато е невъзможно по електронен път?



-Апелативният съд ще направи всичко необходимо, за да намали изключителната тежест , която през следващите седмици ще е на гърба на призовкарите. Можем да си представим какво изумително количество призовки и съобщения се разпределят за връчване. Затова ще направим нужното за уведомяване по телефона и по електронен път и едва ако няма такава възможност – физическо връчване. В случая стъпваме на една дългогодишна практика, утвърдена във Варна: разпределение на районите в града между призовкарите на Районния, Окръжния, Апелативния и Административния съд. Призовкарят, който отговаря за определен район разнася призовките на всички 4 съдилища. Считаме това за изключително рационален подход, който се доказа през годините, а в сегашната ситуация ще е особено полезен.

-Има ли голямо натрупване на отложени и на ненасрочени дела по време на 2-та месеца извънредно положение?



-Не, защото не сме прекъсвали и за ден. Съдиите съвестно си вършеха работата от вкъщи, даваха дежурства, деловодителите и съдебните помощници също – дистанционно или по график. Провеждаха се

разпоредителни заседания. Всички дела, които 13 март завари обявени за решаване, вече са написани.

Благодарение на всички колеги не допуснахме струпване на дела. Постигнахме го с регулярна работа, постоянен ритъм, установени дежурства, точна яснота всеки дежурен съдия какво прави в даден момент, колегите имаха различни форми на произнасяне – по телефон, онлайн, вайбър дори. Не оставихме работата да се трупа в очакване на 14ти май, когато тепърва да започнем. Така че категорично не сме били във ваканция през последните два месеца.

-Как ще се отразят на съда въведените промени на работа?



-Надявам се, че Апелативният съд ще продължи да работи по начина, по който сме свикнали – дисциплинирано, ритмично, без отлагане. Условията сега са различни, но само технически. Те няма да повлияят върху онова, на което съдът е символ – опазване на правата и законните интереси на хората, бързина, смисленост и ефикасност на производството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
49-ото Народно събрание
Специализирани полицейски операции в страната
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: