Варна "бръмна" от тигрови комари, крие ли риск нашествието на гадинките?

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
10:22 / 30.08.2018
16964
Варна "бръмна" от тигрови комари, валят сигнали до редакцията Varna24.bg и до РЗИ от всички части на града. Вчера читател изпрати снимки и сигнал за наличието на кръвосмучещите гадинки в центъра на града. Тази сутрин друга читателка сигнализира за нашествие на Евксиноград. Сигнали подават хора, живеещите в "Трошево", "Владиславово" и Цветния квартал. Хората споделят, че са като заложници на насекомите и въпреки взетите мерки, комарите намират начин да проникнат в домовете им, което силно ги притеснява.

"Тази година има бум на популацията на комарите във Варна, не само тигрови, но и обикновени. При нас ежедневно има сигнали от граждани. Изпратили сме няколко писма до Община Варна да вземе мерки и извърши обработка поне на обществените площи, но явно и от там не смогват. До този момент на територията на страната няма регистрирани болни хора от западнонилска треска. Много случаи има обаче на заболели в Сърбия, Гърция и Румъния.

Затова не можем да дадем гаранция, че това няма да се случи и у нас. Риск винаги има. Заразата се предава от комар, който е ухапал преди това болен човек или болно животно. Затова ние препоръчваме на хората да се обличат с дрехи, които предпазват откритите части на тялото. Да поставят мрежи на прозорците си. Да ползват предпазни медикаменти. Да не допускат застояла вода в жилището или имота си. В това число дори водата на домашните любимци трябва да се подменя ежедневно. Нека всеки внимателно огледа дома си за наличието на застояла вода, защото там именно снасят ларвите си комарите. До всички кметове на общини сме изпратили препоръки за действие", коментира за Varna24.bg д-р Янка Драганова,  директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Варна.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).