Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна чества 141-години от Освобождението на града, вижте как
Автор: Пламена Николова 11:59 / 25.07.2019Коментари (0)3597
© Varna24.bg
Всяка година на 27 юли се чества Освобождението на Варна от турско робство.

Тази година програмата ще започне още на 26 юли от 20.30 часа на площад "Независимост“, където ще има празничен концерт с участието на Симфоничния оркестър и солисти на Държавна опера -  Варна, с диригент Стефан Бояджиев. 

На 27 юли по традиция от 09.30 часа в Просветно-духовен център "Св. Архангел Михаил“ на ул. "27 юли“ ще има тържествено честване с благодарствен молебен и полагане на венци по повод 141-та  годишнина от Освобождението на Варна от турско робство.                                                      

Организатори са Община Варна, Военноморските сили на Република България и 

Варненската и Великопреславска митрополия.

Църквата "Св. Архангел Михаил" на ул."27 юли", е мястото, където варненци посрещат с хляб и сол руските войски, предвождани от генерал Аркадий Столипин. Варна е последният български град, освободен от турско робство по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор.

На 27 юли 1878 година. руски войски от XIV Брянски полк навлизат във Варна и освобождават града от османска власт. 

Градът е освободен по-късно от останалата част на страната заради присъствието на турски гарнизони във възловите крепости на Североизточна България. Според Санстефанския мирен договор, тяхното изтегляне не е строго установено с конкретна дата. Едва след Берлинския конгрес става ясно, че Варна остава в границите на новоосвободеното княжество и това слага край на турското военно присъствие в областта.

Свободата на Варна, поради значението на града като голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, е резултат на дълга дипломатическа война. Преди руските войски да превземат Варна, воюващите сили се споразумяват да прекратят войната. Така, свободата спряла пред портите на Варна. След първоначалното въодушевление настъпило мъчително очакване.

Въпреки, че договорът от Сан Стефано вече бил подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони, двата града останали в техни ръце. Договорът от Сан Стефано категорично казвал, че крепостите Варна и Шумен трябва да бъдат сринати. В него обаче не се упоменавало кога да стане това и кога точно да напуснат турските войски.

Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след поредни заседания и мъчителни преговори Турция склонила да изтегли войските си. И наистина в началото на юли турският гарнизон напуснал Шумен, но се укрепил във Варна под командването на Фазлъ паша.

Главнокомандващият руските войски, генерал Тотлебен, издал заповед да се тръгне към Варна. На 24 юли външните укрепления били завзети. Същият ден, разгневен от протакането, генерал А. Столипин лично се отправил към Цариград, взел разпореждане от турското правителство за предаването на Варна и на 27 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi".

Припомняме, че тази година Община Варна се включва в инициативата на Министерството на туризма "Денят за Вас“. На 27-ми юли, когато се честват 141 години от Освобождението на морския град от турско робство, седем туристически обекти ще бъдат с вход свободен - Археологическият музей, Римските терми, Аладжа манастир, Побити камъни, Военно-морският музей, парк –музей "Владислав Варненчик“ и Музеят за история на медицината. 

Инициативата "Денят за Вас“ стартира през юни т. г. Целта е в един ден през летния сезон всички туристически обекти на територията на съответната община да са без входни такси, като по този начин се привлекат повече посетители, които да се запознаят с различни културно-исторически и природни забележителности.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Бум на коклюш в България
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: