Варна чества 175 години от рождението на Капитан Петко войвода

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:27 / 18.12.2019
2769
Национално честване на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода ще се проведе във Варна – градът, в който легендарният българин е живял 20 години. 

Тържественото честване ще започне в 11.00 часа с поклонение пред паметника на Капитан Петко войвода на площад"Тракия". Час по-късно в дом "Тракия" ще бъде открита документална изложба, посветена на легендарния българин. Отново там в 18.00 часа ще се състои музикално-художественият спектакъл "Капитан Петко войвода - победителят на времето".

Организатори на националното честване са Тракийско дружество "Капитан Петко войвода" в морската столица, Община Варна и ВМС. Честването ще премине под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета  Караянчева, която вчера е отменила планираното участие в събитието, научи Дарик.  

Петко Кирков Киряков, познат като Капитан Петко войвода, е роден през 1844 г. в село Доган Хисар (днешна Гърция). През 1880 г. се заселва във Варна, където година по-късно се жени за втори път за казанлъчанката Рада Кравкова. Капитан Петко войвода е съосновател през 1896 година на тракийската организация "Странджа" за защита интересите на българското население, останало след Освобождението в пределите на Турция. Днес тя носи неговото име. Петко войвода е и сред основателите на Демократическата партия във Варна, се посочва в Уикипедия.

Известният войвода и революционер умира на 7 февруари 1900 г. и е погребан във Варна. 

През 2011 Капитан Петко войвода бе посмъртно удостоен със званието "Почетен гражданин на Варна“.

Програма:

11.00 ч. Поклонение пред паметника на капитан Петко Войвода на площад "Тракия“с тържествено поднасяне на венци и цветя и военни почести.

12.00 ч. Откриване на документална изложба "175 години от рождението на капитан Петко Войвода – място Дом "Тракия“

18.00 ч. Музикално художествен спектакъл – място Дом "Тракия“

С участието на Гайдарска школа "Тракия“, ДФГ "Тракийче“, Формация Магда Пушкарова, НХ "Тракия“, народните изпълнители - Калина Германова и Георги Германов, клуб "Приятели“ и АТТ при ВСУ "Черноризец Храбър“. Водещ на спектакъла е актьора Свилен Стоянов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).