Варна чества освобождението си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:46 / 27.07.2016
2687
На 27 юли, както всяка година, в двора на храма "Св. Архангел Михаил" варненци си спомниха отново за далечната 1878 г., когато тук са били посрещнати войните от XIV Брянски полк на руската армия, начело с ген. Столипин. С молебен и поднасяне на цветя на паметника жителите на морския град отбелязаха 138-годишнина от Освобождението на Варна.

На тържествената церемония присъстваха областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, районни кметове, консулът на руската федерация във Варна, варненци и гости на града. 

Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война.

На 26 юли генерал Аркадий Столипин връчва заповедта, която лично взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi".

На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата "Св. Архангел Михаил" в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

По този повод в храма на светия Архистратиг се отслужва Божествена св. Литургия, а по-късно и благодарствен молебен. На този ден се почитат и светите Седмочисленици, чиито дела са залегнали в основата на българската духовност и държавност.

На 27 юли се навършват и 1100 години от успението на свети Климент Охридски. На тази дата Църквата чества и паметта на светите Седмочисленици - Солунските първоучители, св. св. Кирил и Методий и техните ученици, сред които е и св. Климент. Делото на светите равноапостолни братя за просвещението на славяните с Христовото учение на роден език било спасено и продължено у нас под покровителството на светия цар Борис Покръстител. Неслучайно времето от нашата история, в което са живели тези мъдри мъже, наричаме днес Златен век.

По късно днес ще бъде открита и изложбата от детския пленер "Колко са чудни делата Ти, Господи!"


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...
Община Варна кандидатства за 10 млн. лв. за транспорта на града
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).