Варна домакин на Национално състезание по "устойчиво готвене“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:51 / 15.12.2016
1321
На 16-ти декември, от 10:30 часа, в град Варна ще се проведе второто издание на "Национално състезание по устойчиво готвене". Конкурсът ще събере 35 участници в две категории - "професионалисти" и "аматьори (ученици) с ментори". 

Съревнованието ще бъде с "черна кутия" - група продукти (местни и сезонни), следващи темата "устойчиво готвене". Участниците ще се запознаят при самият старт на състезанието. Отделно, състезателите ще имат възможност да носят свои съставки (до 5 вида), очаква се да има и "дявол в кутията". 

Състезанието се организира от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, Варна (ВУМ) и ще се проведе в професионално оборудваните тренировъчни кухни на територията на ВУМ:

"Накратко, устойчивото готвене е приготвяне и съхранение на храната, без да се нарушават основните принципи на природата, запазвайки полезните вещества и вкусовите качества на продукта. Подготвили сме и специална изненада - демонстрация за участниците, която е насочена към съчетанието на ястия с коктейли (Food Pairing). Коктейлите ще бъдат приготвени от професионален барман (Свилен Стефанов, член на БАБ), следвайки темата на състезанието - ще включват сиропи и съставки, приготвени от местни билки, сушени плодове, подправки и др. Сред големите награди за победителите, които желаят да следват при нас са предложение за стаж в Мишлен ресторант." - уточняват организаторите. 

Състезателите ще бъдат оценявани от трима чуждестранни шеф-готвачи и един български. Според регламента, участниците ще трябва да направят по две чинии, които могат да бъдат с различна презентация- допълват още от организаторите. От там споделят, че сред основните критерии за оценяване, следвайки идеята на устойчивото готвене ще бъдат - хигиена, максимално използване на продуктите в чиниите, работа с подходящи техники за приготвяне и съхранение, креативност и съчетание на вкусове. Според правилата, в секция "професионалисти" могат да участват готвачи с повече от една година опит, а във втората категория - ученици в профилирани гимназии или любители на кулинарията, който могат да се възползват от помощта на ментор (инструктор-преподавател от съответната гимназия или професионален готвач). 
 
Събитието ще се проведе в професионалната среда на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, гр. Варна (ул. Оборище 13 А).

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна се похвали: От днес вече работи и ще помага на до...
Палестина обвини Израел, че е открил огън по делегация на европей...
Журналист за местната власт във Варна: В момента е някаква Сталин...
България привлича частен инвеститор, който да развива пристанищни...
Собственик на хотели по Черноморието: Престанахме да наемаме рабо...
Не спират: Варна - на трето място по нови строежи в страната


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).