Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна домакин на Национално състезание по "устойчиво готвене“
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 15.12.2016Коментари (0)837
©
На 16-ти декември, от 10:30 часа, в град Варна ще се проведе второто издание на "Национално състезание по устойчиво готвене". Конкурсът ще събере 35 участници в две категории - "професионалисти" и "аматьори (ученици) с ментори". 

Съревнованието ще бъде с "черна кутия" - група продукти (местни и сезонни), следващи темата "устойчиво готвене". Участниците ще се запознаят при самият старт на състезанието. Отделно, състезателите ще имат възможност да носят свои съставки (до 5 вида), очаква се да има и "дявол в кутията". 

Състезанието се организира от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, Варна (ВУМ) и ще се проведе в професионално оборудваните тренировъчни кухни на територията на ВУМ:

"Накратко, устойчивото готвене е приготвяне и съхранение на храната, без да се нарушават основните принципи на природата, запазвайки полезните вещества и вкусовите качества на продукта. Подготвили сме и специална изненада - демонстрация за участниците, която е насочена към съчетанието на ястия с коктейли (Food Pairing). Коктейлите ще бъдат приготвени от професионален барман (Свилен Стефанов, член на БАБ), следвайки темата на състезанието - ще включват сиропи и съставки, приготвени от местни билки, сушени плодове, подправки и др. Сред големите награди за победителите, които желаят да следват при нас са предложение за стаж в Мишлен ресторант." - уточняват организаторите. 

Състезателите ще бъдат оценявани от трима чуждестранни шеф-готвачи и един български. Според регламента, участниците ще трябва да направят по две чинии, които могат да бъдат с различна презентация- допълват още от организаторите. От там споделят, че сред основните критерии за оценяване, следвайки идеята на устойчивото готвене ще бъдат - хигиена, максимално използване на продуктите в чиниите, работа с подходящи техники за приготвяне и съхранение, креативност и съчетание на вкусове. Според правилата, в секция "професионалисти" могат да участват готвачи с повече от една година опит, а във втората категория - ученици в профилирани гимназии или любители на кулинарията, който могат да се възползват от помощта на ментор (инструктор-преподавател от съответната гимназия или професионален готвач). 
 
Събитието ще се проведе в професионалната среда на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, гр. Варна (ул. Оборище 13 А).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: