Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна домакин на младежката инициатива "Трансфронталиер“
Автор: Екип Varna24.bg 14:17 / 26.05.2015Коментари (0)495
©
Бивши и настоящи ученици от
ОУ"Йордан Йовков":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Елин Пелин":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Климент Охридски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
40 деца от френските градове Вилньов д`Аск и Орши и белгийския град Турне на възраст от 11 до 14 години са на посещение във Варна в периода от 21-28 май в рамките на инициативата за младежки обмен "Трансфронталиер". Морската столица е домакин на събитието за втори път след 2010 година в резултат на сътрудничеството с френския департамент Нор, което датира от 2007 година. Целта на инициативата е запознаване на децата с културата, езика и образованието в трите страни и популяризирането на френския език и култура в учебните заведения в града.

В първите дни от посещението си френските малчугани посетиха четири училища - "Елин Пелин", "Йордан Йовков", "Климент Охридски" и "Шарл Перо" и участваха в шествието на най-светлия празник на българската просвета и култура - 24-ти май. Те се запознаха с културно-историческото наследство на града и региона и с бита и обичаите на прабългарите.

"Искам да благодаря на кмета и на Община Варна за гостоприемството и за богатата програма, която ни предложихте. На-голямото богатство за нас остава обмена с българските деца. Важно е, че "Трансфронталиер" дава възможност на младите европейци да се срещат", заяви Фарид Укаид , зам.-кмет на Вилньов д`Аск и председател на "Трансроталиер", който съпровожда френските деца. Те получиха сувенирни подаръци с българската азбука.

Последния ден от престоя - 27-ми май е посветен на спорта - френските и белгийските ученици заедно с децата от българските училища ще спортуват заедно като поддържат по-скоро принципите на феърплей отколкото на състезателния дух.

В рамките на инициативата на тридневно посещение на 25-ти май пристигна и делегация от департамент Нор, която включва Силви Лабадeн, заместник-председател на департамент Нор, отговарящ за международните отношения, Давид Юго, заместник директор на кабинета на председателя на департамента и Жасмен Гибер, сътрудник международни отношения в Дирекция "Международни отношения и европейски програми".

Френските гости днес бяха приети от заместник- кметовете Пламена Маринова и д-р Лидия Маринова. Те обсъдиха подготовка на новия план за дейности по инициативата в периода 2015 - 2017 и формите на финансиране на младежкия сектор. По време на визитата на френските гости са предвидени срещи с представители на общинските дирекции - "Превенции", "Социални дейности", "Образование, младежки дейности и спорт" и "Европейски и национални оперативни програми".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: