Варна е част от инициативата "Нощ на театрите"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:25 / 19.11.2021
668
С посланието "Другата страна на театъра“ идва тазгодишната Нощ на театрите на 20 ноември. Нашата страна се присъедини към европейската инициатива през 2013 година с идеята да стане част от общия празник на всички, които обичат театралното изкуство – независимо от коя страна на сцената са. 

Тази година Нощ на театрите ще има в 11 български града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали и Търговище. Заради продължаващата епидемия, програмата включва събития както на живо, така и в различни онлайн платформи, съобщава БНР.

Театралният празник ще бъде символично открит още тази вечер от 18 часа с интригуващо подгряващо събитие, подготвено от Театър "Реплика“. В Националния студентски дом актьорите ще представят своя най-нов спектакъл "Престъпление и наказание“ – театрален сериал в осем части по романа на Ф. М. Достоевски, под режисурата на Георг Жено. Всяка част ще бъде по 45 минути, с антракт по 15 минути между тях. Така спектакълът ще започне в петък, но ще продължи до първите часове на 20 ноември, тъй като общата му продължителност е 8 часа.

В София Нощта на театрите се провежда с подкрепата на Столичната община и ще започне от сутринта с представления за децата, организирани от Софийската опера и балет, Младежкия театър "Николай Бинев“, Театър "Възраждане“, Университетския театър към НБУ и Руския културно-информационен център.

В 12 часа и в 13.15 часа Софийската опера и балет кани своите зрители на обиколка зад кулисите. Включването в разходките е с предварително записване и до изчерпване на местата, които заради противоепидемичните мерки са с намален капацитет.

Точно в 12 часа ще започне и откритото студио LIVE CAM "Другата страна на театъра“, което ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година за различните лица на театъра ще разкажат и режисьорите, и драматурзите, и актьорите. Част от темите, които ще се дискутират, са свързани с театъра в Covid ерата и възхода на новите формати, кризата и трансформацията в изкуството, българската драматургия тук и сега на театралната сцена, както и новите пространства за култура. Ще има преки включвания от Чикаго, Лос Анжелис и Тулуза.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).