Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна е домакин на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми
Автор: Екип Varna24.bg 09:18 / 03.07.2015Коментари (0)2099
©
Във връзка с предстоящия XVI Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми днес в Прессклуба на БТА бяха представени членовете на международното жури, регламентът на фестивала, заглавията на вече включени в програмата филми и заявили участие известни филмови дейци. 

В пресконференцията участваха председателят на БЧК Христо Григоров, генералният директор на БЧК доц. д-р Красимир Гигов, ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов, художественият ръководител на фестивала проф. Божидар Манов, директорът на фестивала Илия Раев, директорът на НФЦ и председател на фестивалното жури Павел Васев, големите български артисти Татяна Лолова и Никола Анастасов. Всички те се обединиха около думите на председателя на БЧК, че Фестивалът е "една презентация на хуманността и човечността, на любовта към хората, но същевременно е и място за сериозно представяне на културата и изкуството, в частност на филмовото изкуство - българско и световно".

Христо Григоров изказа благодарност към вицепрезидента на Рeпублика България за това, че и тази година подкрепя фестивала и ще бъде отново негов патрон.

Проф. Красимир Иванов, от позицията на съорганизатор на Фестивала сподели, че образованието, науката и културата трябва да вървят ръка за ръка, за да има успех едно общество. "Водени от това и от успеха на миналогодишния фестивал, ние сме още по-мотивирани заедно с партньорите си от БЧК да участваме активно в този прекрасен проект."
Илия Раев представи тазгодишния състезателен регламент на фестивала, обяви имената на членовете на журито и каза: "От 28 септември до 3 октомври 2015 г. Варна отново ще бъде пристанище на културни прояви, ще бъде българският "Кан" и българската "Венеция", защото и нашият фестивал е от категория "А", като техните".

Проф. Божидар Манов сподели, че "макар и фестивалът да звучи тематично, това не бива да подвежда, защото червенокръстката и здравна тематика е изключително широка и в категориите за документални и игрални филми тя е насочена на практика към всички възможни остри съвременни проблеми. Например проблемът с бежанците, това е една основните дейности на Червения кръст, а такива филми в момента се правят много и те засягат цялата планета и всеки човек, тъй като това е една много дълбока и хуманна проблематика. Същото се отнася и за проблемите с глада, с миграцията и особено с екологията.“

Никола Анастасов приветства възобновяването на фестивала и изрази надежда, че хуманитарните филми ще послужат и за своеобразен тематичен учебник на младите творци от филмовата гилдия. Според Татяна Лолова "това наистина е прекрасно събитие, а хората, които участват в организирането, в популяризирането, в създаването на условия за започване отново на този прекрасен фестивал в мен будят страхотно доверие. На добър час!"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: