Варна е пред грипна епидемия

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
12:12 / 11.01.2017
12005
Варна е в предепидемична обстановка, но все още не може да се говори за епидемия, коментира за Varna24.bg директорът на Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Дочка Михайлова. 

Броят на болните продължава да нараства, като в началото на седмицата той е бил около 500 души в морския град. Най-уязвими са децата във възрастовата група от 0 до 4 и хората над 30 години, които са активно работещи и имат много контакти, коментира д-р Михайлова. 

Данните за реалната картина в града все още не са ясни, тъй като учениците от днес тръгнаха на училище и едва утре ще има повече информация за заболеваемостта. До момента се ползва информация, предоставена от джипитата и лечебните заведения, допълни д-р Михайлова. 

Според конкретната статистика, предоставена от д-р Михайлова, равнището на острите респираторни заболявания е 159 на 10 000 души, което е под епидемичните стойности. 

Стана ясно, че във Варна има доказани случаи на заболели от грипен вирус тип "Хонконг".

Знае се, че грипът е остро инфекциозно заболяване - най-широко разпространената инфекция в света. Грипният вирус идва внезапно като буквално ни сграбчва. Първите симптоми на грип са повишена температура (38-39 градуса), болки в мускулите, втрисане и главоболие. След ден-два към неразположението на болния вече се добавят кашлица и хрема.

От грип ни разболяват три типа грипни вируси - А, В и С, като причинител на грипните епидемии са предимно вирусите от тип А.

Вирусът се предава много лесно от човек на човек, тъй като се разпространява по въздушно-капков път. Можем да се заразим от грип навсякъде - в пренаселения градски транспорт, в ресторант, в театър, в кино, в класната стая, в асансьора или просто докато пазаруваме в магазина.

Болният от грип разпръсква вируси не само при кихане и кашляне, а дори по време на разговор. Далечината на тяхното разсейване достига между 2-3 метра. Когато общуваме с болни от грип, ние вдишваме заразения въздух и така грипните вируси попадат върху лигавицата на дихателните ни пътища.

Заразяването с грип става не само, когато се срещнем с явната проява на симптомите на болестта, но и по време на инкубационния период и също така в оздравителния стадий, когато организмът се изчиства от грипните вируси. Т.е. с грип могат да ни заразят не само видимо болни, с ясно изразени грипни симптоми, но и хора, при които заболяването протича много леко, почти безсимптомно или дори вече оздравяват.

При голяма част от хората, грипът може да предизвика сериозен риск от усложнения. Най-честите са свързани с дихателната, сърдечно-съдовата система, централната и периферната нервна система. Затова противогрипните мерки трябва да са адекватни и навременни.

Специфично за грипния вирус е, че той мутира непрекъснато, променяйки структурата си и така се скрива от имунната система. Това е причината, всяка година да се променя и съставът на противогрипните ваксини, за да може в тях да се включат очакваните нови причинители на грипната епидемия. Промяната в грипните щамове, обаче, не се отнася за противовирусните препарати - друг основен избор за профилактика и лечение на грипа, според СЗО. Благодарение на специфичния механизъм на действие, тези препарати атакуват вируса, независимо от неговата модификация.

Противогрипните препарати действат срещу най-срещания вирус, който ни разболява - вируса на грипа от тип А. Те го дезактивират, не му позволяват да се размножава и по този начин спират или намаляват способността му да уврежда клетките на организма.

Лечението с противовирусни препарати продължава пет дни. Тяхната ефективност е гарантирана, защото намаляват продължителността на боледуването, тежестта на симптомите, на белодробните усложнения и така повишават качеството на живот.

Противовирусните препарати са ефективни, когато приемът им започне в първите 48 часа от началото на заболяването или непосредствено след контакт с болен при обявена грипна епидемия.

Приложението на антивирусни препарати е от съществено значение за хора от високорисковите групи. Дори и да са имунизирани с противогрипна ваксина, рискът от грип съществено намалява, ако започнат антивирусна терапия при първите симптоми на грип - повишена температура, главоболие, мускулни болки, запушен нос.


Виж коментарите (2)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).