Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна е първа в страната по този показател
Автор: Екип Varna24.bg 08:59 / 20.02.2024Коментари (0)6221
©
Варна е градът с най-голям брой социални предприятия, регистрирани в България. Само за последните 7 месеца има 12 нови предприятия. В 10 от тях са наети 57 лица от уязвимите групи –  бежанци, бивши наркозависими, млади хора със специални образователни потребности, хора с множество тежки увреждания.

За да бъдат подпомогнати в обществено-полезната им дейност ще бъде създаден общински фонд в помощ на регистрираните социални предприятия. Това предложение на заместник-председателя на Общинския съвет Ивайло Костадинов получи подкрепата на членовете на комисията по социални дейности и жилищна политика. За да стане факт, е необходимо решение на местния парламент.

Предложението е бюджетът на фонда за 2024 г. да бъде 150 хил. лева. За тях социалните предприятия ще кандидатстват на проектен принцип по гласуван от Общинския съвет правилник.

На заседанието на комисията стана ясно също, че Община Варна възнамерява да участва като партньор в проект за усъвършенстване и разширяване на обхвата на приемната грижа с фокус върху развитието на специализирана грижа за деца с увреждания, деца - жертви на насилие или трафик и деца - непридружени бежанци. Проектът "Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизирането на системите за социална закрила“ се финансира по Програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027. С него ще се гарантира интересът на настанените при приемни родители деца, без да се допусне възможност за прекратяване на настаняването. Към момента има утвърдени 37 приемни семейства, като в 26 от тях има настанени 26 деца.

Членовете на комисията гласуваха също да се създаде Съвет по въпросите на социалните услуги, който ще извършва анализи на потребностите от социални услуги в общината и на ефективността на тези, които вече се предоставят. Съветът ще се състои от 23 души – представители на държавни и общински институции, свързани със социалната сфера. Председател ще бъде кметът Благомир Коцев, а негови заместници ще са заместник-кметът Снежана Апостолова и директорът на Дирекция “Социални дейности“ в Община Варна.

На днешното заседание беше дадена и зелена светлина за увеличаване на длъжностното щатно разписание на Комплекса за социални услуги за деца и младежи. За достигане на изискуемия минимум във връзка с Наредбата за качеството на социалните услуги са необходими допълнителни 10,5 щатни бройки.

Съветниците дадоха също съгласието си да се осигури общинско жилище на Сдружение "Развитие и интеграция“, което ръководи комплекс за социални услуги за младежи, лишени от родителски грижи. Въпросът беше препратен на ПК "Собственост и стопанство“ за вземане на решение за конкретния имот, който евентуално може да се  предостави на неправителствената организация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: