Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна и Пловдив с обща кауза
Автор: Пламена Николова 09:14 / 11.04.2019Коментари (0)1059
© Varna24.bg
Варна и Плавдив си подават ръка в името на добра кауза. На 12 април от 11:00 часа в офиса на Общинска фондация "Пловдив 2019"  - гр. Пловдив, ул. "Екзарх Йосиф" № 16  ет. 4 ще се проведе церемония по подписване на споразумение между Общинска фондация "Пловдив 2019“ – гр. Пловдив, от една страна и Фондация "Иноватор“ и Сдружение "Таляна“ – гр. Варна от друга страна, с цел обединяване на усилия за развитието на културата като елемент от идентичността на градовете Пловдив и Варна, както и културното развитие на исторически значими зони в град Варна и град Пловдив за насърчаване на заетостта в кварталите "Капана“ в гр. Пловдив и "Таляна“ в гр. Варна и обновяването на отделните градски зони като цяло.

След церемониятаще бъде представен проектът  "От А(рта) до Я(влението): Креативните квартали в България“, проект финансиран от Общинска фондация "Пловдив 2019“., както и бъдещите планове за сътрудничество между споразумелите се страни, както  и други арт квартали от България и Европа.

Сред важните цели на проекта и споразумението са подпомагането и на други градове в България, които желаят да възобновяват и развиват творчески квартали, да обменят информация и полезни практики относно развитието и обновяването на градски зони черпейки от водещия опит на общността, организациите и институциите в гр. Пловдив. Именно затова и проектът има следните дейности:

Организиране на форум за обсъждане на предизвикателствата пред развитието на инициативи и вече реализирани арт квартали в страната. Партньорство с други градове ще бъде осъществено по време на форума, когато представители на Пловдив – ЕСК 2019, София и Велико Търново – кандидати за ЕСК 2019 ще се включат в обсъждането на идеи за развитие и сътрудничество на арт квартали. Предвижда се и участие на български и чуждестранни експерти по, местната общност и местната власт.

Събиране и дигитализиране на исторически фотографии от квартал "Таляна“, с цел тяхното запазване и популяризиране. Отпечатаните снимки ще бъдат оформени в експозиция, която ще бъде позиционирана в квартала.

Разработване на стратегия за развитие квартал "Таляна“ като пример за развитие на арт квартал. В работния екип по създаването й ще се включат участници от градовете партньори, за да могат да преформулират нейната конкретика към своята местна реалност.

Провеждане на социологическо проучване сред местната общност, свързано с развитието на квартал "Таляна“. Целта е да се изследва спецификата му, нагласите и проблемите на живущите в него, свързани с изкуство, култура, градско общество и публично пространство.

На събитието ще присъстват представители на организации и дейци, активни в свързаните с предмета на споразумението сфери, представители на местната власт от двата града – Пловдив и Варна. Ще бъдат поканени и културни организации и артисти от квартал "Капана“ да се включат в следващите дейности по проекта, да създадат и поддържат връзки с колеги от квартал "Таляна“ с цел бъдещи съвместни проекти, инициативи и обмени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: