Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна има 64 паметника на комунистическия режим, ще бъдат ли съборени?
Автор: Екип Varna24.bg 12:05 / 28.11.2016Коментари (2)1248
©
Приетият на първо четене от депутатите Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен предвижда премахване на символите от "онова време".

"На мен ми е по-интересна каква ще е реакцията на хората. Тези, които гледат паметниците и са свикнали с тях. Самият паметник е парче бетон, камък, метал. Ако не знаем повода, по който е поставен, то самият паметник няма и смисъл. А дали веднага ще се тръгне към нещо или няма да се тръгне - все още не е ясно. Най-големите паметници не са включени - тези на съветската армия. Във Варна ги има от Тепето до Пантеона", каза в сутрешния блок на тв "Черно море" Николай Савов, гл. експерт "Естетизация на градската среда" в дирекция "Култура и духовно развитие" към общината.

Една от идеите на парламентаристите е на монументите (тези които не могат да се преместят) да се поставя и табелка, че дейността на БКП и комунистическият режим са обявени за престъпни със Закон, приет от 38-ото народно събрание.

"Това не е толкова лошо в контекста на необходимостта от непосредствена информация. Но всичко това много закъсня и загуби актуалност. Поставянето на паметници и премахването им обаче е важно с оглед развитието и оцеляването на човешката цивилизация. Всеки монумент показва нещо конкретно. Важно е посланието, защото един паметник както стои може да работи срещу нас", добави Николай Савов.

Във Варна има 64 монумента на комунистическия режим. Бяха с 12 повече, които обаче са свалени през май 1993 г. и оставени на отговорно пазене с решение на Общинския съвет.

"Това са първите премахнати паметници. Ставало е дума за Пантеона, за Паметника на съветската армия. Те обаче са големи и хората вече и не мислят за тях", обясни още експертът.

Състоянието на паметниците във Варна като цяло е много добро, защото за тях се полагат грижи.

"В общината се отделят специално средства - за освежаване на надписите, за почистване. Ако не е в изрядно състояние, той работи против себе си, против идеята, за която е поставен. Варна е на 6000 г. Над 1300 г. имаме държава. Паметниците се разделят на 2 - почти без нюанси. Едната част е за борбата срещу Османското робство. За 5 века сме оцелели. Другите са паметниците на съветската армия. Ако по монументите трябва да съдим какво става в града и в главите на хората, то ще се получи нещо странно. Излиза, че турското робство е свършило вчера и много ентусиазирано сме изградили паметници на тази борба. А по другите ще излезе, че за варненци няма нищо по-добро да се живее под сянката на съветските автомати. Това не е нормално състояние на духовно-монументалната част. Имаме концепция за няколко години напред в общината, изваждайки от праха на забравата варненци, които са дали много. Другото - да "усмихнем" града, да сложим художествени пластики, да направим улиците по-приветливи", разкри Николай Савов.

С арх. Дабко Дабков започна всичко, другата скулптора е на рибаря и златната рибка.

"Варна е търговски и курортен град. Вече може да се сравнява с всички градове на Европа и не му отива да е така милитаризиран", убеден е експертът.

Според него поради липса на консенсус за събирателния образ на моряка се бави и поставянето на дългоочаквания Паметник на моряка. Проблемът е както в дизайна, така и в избора на място. Последно той ще бъде на входа на Морската градина - където е седналото бронзово момиче.

"За подводницата "Слава" мога да кажа лично мнение. Тя беше ентусиазирано подарена на общината. Но отделът в общината е от 5 души и трябват милиони, за да се превърне в паметник. Остана да се намерят и средствата", хвърли светлина по казуса с последната ни подводница Николай Савов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.11.2016 г.
0
 
 
Ако този експерт смята българските антифашисти за войници на Червената армия не е никакъв експерт. Няма държава в Европа която да е унищожила паметник на антифашист. Дори и сред бившите ни фашистки съюзници.
Aнонимен
на 28.11.2016 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: