Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна изостави видеокамери за 10 млн. лв. и обяви търг за нови
Автор: Екип Varna24.bg 11:44 / 14.12.2017Коментари (2)5440
©
Изграждане на нова системи за видеонаблюдение в част от пешеходните зони, 12 детски заведения, зоологическата градина и общински сгради планира местната администрация във Варна, пише "Дневник".

Покани за участие в търга за възлагане на обществената поръчка са изпратени до три компании, с които общината е сключила рамков договор за тези дейности. Това са "Анди БГ", "Елит хоум" и Дружеството по закона за задълженията и договорите "Видеонаблюдение Варна". Това става известно от публикация в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Стойността на проекта е 314.6 хил. лв. без ДДС. Около една трета от предвиденото финансиране ще трябва да осигури поставянето на 10 камери и едно записващо устройство във всяка от детските ясли на територията на общината. Там ще бъдат наблюдавани площадките за игра, входовете и коридорите. В сградата на община Варна ще бъдат поставени 11 камери. Няколко от тях ще са около парадния вход на сградата, в салона за обслужване на граждани и заседателната зала на Общинския съвет. Повече от 20 камери ще бъдат поставени по част от централния бул. "Княз Борис I", на входа на Морската градина, т.нар. Юнашки салон и други места в града.

Срокът за подаване на оферти от потенциалните участници в търга за възлагане на обществената поръчка е 12 декември.

В началото на април м.г. община Варна обяви процедура за избор на изпълнители, които да изградят нова система за видеонаблюдение в града с прогнозна стойност до 1 млн. лева без ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 4 години.

Тогава на въпроси на "Дневник" от общинската администрация обясниха, че новата система няма да дублира съществуващата в момента мрежа от 250 високотехнологични камери, обявена за "най-голямата, най-скъпата и най-модерната в страната", която беше купена през 2007 г. от бившия кмет Кирил Йорданов. Обявената й стойност беше близо 10 млн. лв. Тя обаче никога не заработи с пълния си капацитет, тъй като не бе доизплатeна на доставчика й - австрийската компания Efkon AG.

Разследване на "Дневник" показа, че създаването на мрежата е било договорено устно между бившия кмет на Варна Кирил Йорданов и някогашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Така, без писмен договор, Варна изплати половината от разходите в размер на 5 млн. лв., но след оставката на Петков МВР отказа да изпълни "неофициалните" му ангажименти за плащане на оставащата половина. По тази причина Efkon AG отказа да ги поддържа и още през 2014 г. те бяха напълно блокирани. Информацията за това е била премълчавана както от общинската администрация, оглавявана вече от наследника на Йорданов Иван Портних, така и от Областната дирекция на МВР, която използваше камерите без договор и без да плаща наем за това.

Оказа се дори, че заради неизвършените допълнителни плащания системата за видеонаблюдение не е била официално въведена в експлоатация с необходимите документи и по тази причина е работила незаконно в продължение на 7 години. Въпреки това през този период системата е била използвана от МВР за събиране на информация и налагане на глоби.

В края на ноември 2014 г. дружеството Еfkon AG предложи на община Варна да изкупи дяловете му в съвместното им дружество "Варна Ефкон" срещу 780 хил. лв. Същинското рестартиране на системата за видеонаблюдение във Варна трябваше да отнеме до 9 месеца и да струва още около 800 хил. лв.

Междувременно през последните четири години във Варна бяха изградени още три системи за видеонаблюдение - една за следене и регулиране на уличния трафик, втора за охрана на общински обекти и трета, която е част от проекта за Интегриран градски транспорт. Сега става известно, че предстои монтирането и на нова - четвърта система.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
БАРОВЦИ-някой ще ги демонтира и продаде за 5 МИЛ.лв ?????
0
 
 
Всеки трябва да си мине от реда за рушветите,няма как да се ползва система от която се е облажил някой друг....:)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: