Варна може да има хидробусен транспорт още през 2017 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
12:31 / 10.05.2016
3057
Очаква се първите два кораба, които ще обслужват хидробусни линии във Варна и Бургас да бъдат пуснати още през 2017 г. 

Това заяви днес Максим Петков, председател на Националния съюз на превозвачите за Варна, предаде репортер на Varna24.bg. 

Според него Варна, Бургас и Русе може да се обединят за закупуване на 10 катамарана, които да обслужват пасажерския поток в двата черноморски града и на река Дунав. 

"Вече разполагаме с техническа разработка за най-подходящия тип катамарани, които могат да изпълняват подобни плавания", заяви Петков. 

Разработката е за катамаран с дължина 20 метра, широчина 7,5 и газене до 1 метър, задвижван с два 6-цилиндрови двигателя.

Според Петков Община Варна може да осъществи идеята и финансира строителството на плавателния съд в местна варненска корабостроителна фирма, кандидатствайки за финансиране по проекта "Интегриран градски транспорт 3".

За 3 транспортни корабчета фирмата изпълнител иска 2,9 млн. евро, ако поръчката е за десет броя цената пада на 2,5 млн. евро, уточни Петков.

Според него би могло да се помисли за строителството на по-голям брой плавателни съдове, като три от тях да са за Варна, три за Бургас, останалите за Лом и Русе. 

Петков заяви, че за да стартира хидробусния транспорт във Варна обаче се налагат някои поправки в Закона за пристанищата и Кодекса за търговското корабоплаване. Освен това трябвало транспортното министерство да реши кой ще изготви транспортната схема , кой ще стопанисва и управлява този вид дейност. 

"Не може да сме единствената страна в Европа, която няма хидробусни линии. Навсякъде по света каботажното корабоплаване се дотира от ЕС", допълни още Максим Петков по време на пресконференция, на която бе представена новата Асоциацията за наука, образование, култура, изкуство и спорт, на която той е съучредител.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).