Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна може да има най-модерната "синя зона" до края на лятото
Автор: Пламена Николова 11:10 / 07.03.2017Коментари (18)10259
© Varna24.bg
Варна може да има най-модерната синя зона в страната още в края на това лято, ако обществената поръчка за избор на фирмата изпълнител не бъде обжалвана. Тя ще бъде с капацитет от 3200 места, сподели за Varna24.bg директорът на предприятие "Общински паркинги и синя зона" Младен Иванов.

"Още с встъпването в първия си мандат кметът Иван Портних възложи договора, който имахме с Европейската банка, на международен консултант за изграждането на "Паркинг стратегия". Защото се търсеше най-доброто решение, с ползване на добър международен опит в тази сфера. Тази стратегия вече е факт, изготвена бе тръжна документация за избор на изпълнител, който да изработи софтуера. Поръчката стартира 2015 г., сега сме март 2017 г.- заради обжалвания. Надявам се процедурите да се движат по график, и ако всичко върви по план да сключим договор с фирмата, която беше избрана. Надявам се в края на лятото да започне реалната работа на терен за синя зона", коментира Иванов.

Той подчерта, че синята зона не е самоцел, а начин за регулиране на трафика в града.

"Всички в момента сме свидетели на безконтролното паркиране. Всеки спира, където намери място, без да му пука дали това е разрешено и възможно и дали пречи на другите участници. Синя зона се прави във всички градове, не само в България, а и по света, с цел да се осигури достъп до кратковременно паркиране, за да се редуцират часовете, в които един човек може да паркира в централната градска част. С нея се редуцират броят на автомобилите, които ще спират почасово на определени места, където е разрешено. За цял ден ще могат да спират гражданите, които живеят в този район и юридически лица, които отговарят на определени условия и им бъдат издадени разрешителни.

Цените ще станат факт, едва когато бъдат обсъдени и приети от Общинския съвет. Всичко това се прави, за да бъде зоната част от целия план за трафик и стратегия за градско движение", каза Иванов.

Той сподели, че в момента общинската фирма разполага едва с две машини тип паяк , затова трудно се контролира проблема с неправилно паркиралите автомобили. "Синята зона ще реши този въпрос, защото ще се въведе регламент, ще има места, където хората ще паркират законно. Познавам много хора, които уж за минути паркират на тротоара или в градинките. Ако има определено място за паркиране, дори и срещу минимална такса, няма да има такъв хаос", коментира Младен Иванов.

Друг голям плюс при въвеждането на синята зона е намаляване на вредното въздействие върху околната среда.

"Знаете, че там, където няма място за паркиране, един автомобил се движи на много ниска скорост. Около десетина, петнайсет минути, за да намери място. Това са сериозни разходи за шофьора и се замърсява околната среда. Замърсяването е най-много на ниска предавка. Това време ще бъде спестено, ще имаме и по-чист град, когато не се отделят толкова много вредни емисии от автомобилите", обясни специалистът.

Засега проектът предвижда синя зона да бъде на две части. Първата част, където е най-критична, ще бъде от "Орбита" по бул. "Цар Освободител", до Бизнесхотела на бул. "Христо Ботев". От там цялото каре до бул. "Приморски" до жп гара. Това ще обхване и Гръцката махала, където е най-сериозният проблем с паркирането. Около Община Варна също.

"Зоната ще се въвежда плавно, поетапно, след подробно и предварително информиране на гражданите. Ще дадем сериозен гратисен период, ще направим много широка информационна кампания, за да знаят хората какво и как се случва, как могат да си платят синята зона. Нашата идея е да ограничим броя на колите, да въведем ред, да дишаме по-чист въздух." допълни Младен Иванов.

По настоящи проучвания в територията, който се предвижда да обхване синята зона, в момента паркират 5000 автомобила. Капацитетът на зоната засега е за 3200 места.




Още по темата: общо новини по темата: 227
30.11.2023 »
28.11.2023 »
14.03.2023 »
22.07.2022 »
01.07.2022 »
28.06.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.03.2017 г.
0
 
 
Разбира се, че може да има - всичко може, видяхме как Кмета спря колите в Морската, обнови Аспарухово, направи библиотека, електронно таксуване в градския транспорт, колко му е и една синя зона - поредния "видим резултат". Ясно е, че предизборно трябва да обещае нещо, но вече никой не го слуша този празен бърборко - Кмета Иван Портних.
0
 
 
Какво ще промени синята,зелената или червена зона?Трябва да направят закрити паркинги на много етажи и така ще се освободят улиците.
0
 
 
А тази улица на снимката кога ще и променят движението за да не бъде натоварена повече от някой булеварди.....
Aнонимен
на 07.03.2017 г.
0
 
 
Може да има, ще има ама го няма. Обещания и само обещания. Как в 90% от градовете има само тук ЩЕ ама не ще. То зона и да има като няма контрол все тоя ... Нали има общинска полиция Е И???? На Чаталджа всеки ден общинските полицаи отиват на работа покрай НЕПРАВИЛНО паркирани МПС-та ама не им дреми от това.
Aнонимен
на 07.03.2017 г.
0
 
 
С най-новата и модерна синя боя
0
 
 
Ако някой си мисли, че "синя зона" значи по-малко коли в центъра и място за паркиране е в голяма грешка. Който не ми вярва да посети Бургас . Ще бъде същото , но платено.
0
 
 
ТЕ докато почнат от модерна ще стане ретро за две години колко технологии навлязоха само вятър правите
0
 
 
А ЗАЩО СА ЗАКЛЮЧЕНИ ОЩЕ ПРОСЛОВУТИТЕ КОТУРКИ ЗА КОЛЕЛЕТАТА ?!?!?! ГОЛЯМО АФИШИРАНЕ БЕШЕ, НАКРАЯ ГИ ЗАКЛЮЧИХА ..ИЗПАПАХА ПАРИТЕ И ГОТОВО !!!
0
 
 
ЕЕЕ,НАЙ ПОСЛЕ ЗАД ЦЕНТРАЛНА ПОЩА УЛИЦИЦАТА МЖУ ГРАДСКА БОЛНИЦА И ПОЩАТА ГЪМЖИ ОТ КОЛИ И ТАКСИТА НЕМОЖЕ ДА СЕ МИНАВА
0
 
 
Пак са се появили кинти за цоцкане явно!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: